Briljant inkoop

 

Wat is het verschil tussen diamant en briljant? Welke heeft een grotere diamant waarde? En hoe kan ik mijn grote of kleine briljantjes uit bewaarde sieraden of antieke juwelen verzilveren voor contant geld? Dat kan bij de erkende taxateur van de diamant inkoop in Utrecht, een winkel met een lange geschiedenis als het om het diamantenvak gaat.

 

Waarom heet een briljant eigenlijk ‘briljant’?

 

De naam komt van het Franse woord ‘brillant’ dat oorspronkelijk ‘schitterend’ betekent. En daar gaat het bij het slijpen van diamanten precies om: ze mooi laten schitteren. Pas later kreeg briljant een tweede, afgeleide betekenis: die van geniaal. In de wereld van de briljant inkoop is briljant gewoon een slijpvorm van ruwe diamanten. In vroeger eeuwen werden diamanten alleen verfijnd door naar de natuurlijke breuklijnen te kijken en ze vervolgens met een hamertje te kloven. Toen de slijptechnieken beter werden, kon er door de diamanthandel pas gewerkt worden met precieze vlakken; de facetten van een briljant. Na veel proberen – en ongetwijfeld ook wel eens mislukken – ontdekten diamantslijpers dat de slijpwijze briljant het licht in een diamantje het mooist weerkaatste.

 

Een briljant heeft heel veel kanten

 

Om briljant te mogen heten, heeft een diamant een ‘rondist’ of cirkelvormige basis met minstens 32 facetten (rechte vlakjes), een ‘tafel’ als bovenkant met minimaal 24 facetten en eventueel een kollet, een puntvormige, afgeplatte spits aan de onderkant van de edelsteen. Dat heet officieel een briljantgeslepen diamant, in de volksmond briljant. De oudere slijpvorm – vooral in de 19e eeuw veel gebruikt bij diamanten – is de roosgeslepen diamant. Die zie je dan ook veel in antieke sieraden met diamanten. De overgrote meerderheid van de diamanten die bij onze briljant inkoop in Utrecht worden aangeboden zijn kleine, briljantgeslepen diamantjes, gebruikt als versiering op gouden, wit gouden en zilveren juwelen. Ook op de duurdere horloges worden echte briljantjes rond de wijzerplaat gebruikt.

 

Beroemdheid onder de sieraden met briljanten

 

Wereldberoemd en dus ook ontelbare keren nagemaakt: de Royal Ring van een Brits juwelenhuis, die Prins William aan zijn verloofde Kate Middleton gaf. Ooit gedragen door zijn moeder Prinses Diana. Het meest in het oog springende detail van die koninklijke verlovingsring is natuurlijk de felblauwe saffier, maar die wordt feestelijk omlijst met maar liefst 14 kleinere briljanten.

 

Briljanten verkopen bij diamant inkoop Utrecht

 

Wilt u – geheel vrijblijvend – weten of u briljanten kunt verkopen en wat ongeveer de tegenwaarde in contant geld is? Loop dan eens binnen en vraag om een taxatie en misschien een bod. Het voordeel van briljanten is, dat hoe oud en hopeloos ouderwets een sieraad met diamanten ook is, de briljanten zelf voor altijd hun waarde behouden. Diamant is van nature onverslijtbaar en ‘eeuwig’. Of zoals de schrijver van de James Bond films het zo mooi zei: Diamonds Are Forever.