De Cullinan

|

De Cullinan

De Cullinan is de grootste ruwe diamant die er op aarde is gevonden. De ruwe steen werd bij toeval gevonden tijdens een inspectieronde van de opzichter Frederick Wells in de Premier mijn in Zuidafrika. Deze naam aan de mijn was bedacht door Cecil Rhodes. Een arbeider van de mijn was naar de opzichter, die de bijnaam Papa Wells droeg, toegekomen tijdens zijn inspectieronde om hem te wijzen op een opvallend stuk materiaal dat uit de rotswand stak, die dieper in de mijn gelegen lag. De opzichter wist gelijk dat het een diamant moest zijn en klom langs de wand omhoog. Wells gebruikte zijn zakmes om de ruwe steen uit de wand te verwijderen en kreeg zo de grootste ruwe diamant in handen die ooit op aarde gevonden is. De Cullinan diamant woog meer dan een halve kilo met 3.106 karaat. De mijnarbeiders hadden vanwege de grootte twijfels of het wel een echte diamant betrof. De opzichter werd beloond voor de vondst met een bedrag van 2.000 pond.

Cullinan diamant

De ruwe steen was erg groot, stevig en bijna zuiver. Het gladde kloofoppervlak liet gemmologen denken dat de steen oorspronkelijk nog groter was geweest en dat het gevonden deel kleiner was dan de totale steen. De diamant kreeg de naam Cullinan, waarbij er sprake is van een verwijzing naar de eigenaar van de mijn met de naam Thomas Cullinan. De waarde werd destijds geschat op 6 miljoen gulden en dat was zeker in die tijd een bedrag dat nauwelijks bevat kon worden. De verkoop leverde dan ook problemen op, want er was niemand in staat om de Cullinan diamant van deze waarde te kopen om er vervolgens een juweel van te laten vervaardigen. Het probleem werd opgelost door de regering van Zuid-Afrika die besloot om de ruwe diamant op te kopen voor een bedrag van 1.800.000 pond. De steen werd vervolgens aangeboden aan koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk op 9 november 1907 ter ere van zijn 66ste verjaardag en als dank voor de autonomie, die aan de staat Transvaal eerder was toegekend. De Cullinan diamant werd als een postpakket opgestuurd terwijl een namaakexemplaar onder begeleiding in een kluis werd vervoerd, zodat de aandacht van de echte diamant werd afgeleid.

Diamantslijperij Asscher

De Cullinan diamant werd daarna overgedragen aan de Diamantslijperij Asscher, waar de steen werd gekloofd en geslepen door Josep Asscher, een vooraanstaand diamantslijper. Asscher besloot eerst een klein venster te slijpen in het oppervlak van de diamant om zo de onvolkomenheden en breuklijnen te ontdekken. De diamantslijper liep vervolgens enkele dagen met de steen in zijn zak tot op 10 februari 1968 hij het erop durfde wagen. Een kleine snede in de steen moest ervoor zorgen dat de diamant perfect gekloofd zou worden, maar er was wel een risico dat de steen zou versplinteren. De eerste slag om de diamant te kloven bracht zoveel spanning met zich mee, dat Asscher na de slag flauwviel. Het ijzeren mes brak namelijk doormidden en de diamantslijper veronderstelde de diamant verbrijzeld te hebben. Asscher kwam weer bij en besloot nog een poging te wagen, waarbij de eerste slag en de tweede slag de steen splijten. De stukken steen gingen naar de diamantslijper Henri Koe, die van een extra grote schijf gebruikmaakte om de stenen te slijpen.

Cullinan I

De grootste steen van de ruwe diamant werd geslepen in een peervorm van 530,20 karaat en beschikte over 74 facetten. Deze diamant kreeg de benaming Cullinan I en is ook nu nog altijd de grootste geslepen witte diamant van de hele wereld. De koning liet de prachtige diamant in zijn scepter verwerken. De Cullinan I is te bezichtigen in de Tower of Londen en kreeg ook een bijnaam, namelijk de Great Star of Africa ofwel de Grote Ster van Afrika. Er zijn nog acht andere diamanten vervaardigd van de ruwe Cullinan steen, die de benaming Kleinere Stenen van Afrika kregen. De Cullinan II kreeg een rechthoekige vorm met afgeronde randjes. De steen in kussenvorm had 66 facetten en woog 317,40 karaat. Ook deze diamant is tentoongesteld in de Tower van Londen. De Cullinan III woord 94,40 karaat en werd in een peervorm geslepen om daarna in de kroon van koningin Mary gezet te worden. De Cullinan IV werd net als de Cullinan II geslepen in de vorm van een kussen met een gewicht van 63,60 karaat. Deze diamant werd in een broche van een hanger verwerkt. De Cullinan V kreeg de vorm van een peer van 18,8- karaat en werd toebedeeld aan koningin Mary in een broche voor een hanger. De diamant Cullinan VI werd geslepen tot een markies met een karaat van 11,50 en als geschenk voor koningin Alexandra gekocht door de koning van Asscher. Nadien is de diamant in een hanger gezet met smaragden, dat van koning Elizabeth II van Engeland het lievelingsjuweel was. De Cullinan VII werd geslepen tot een markies van 8,80 karaat en samen met de Cullinan VIII van 6,80 karaat in een kussenvorm in een speld werd gezet. De Cullinan IX is geslepen in een peervorm van 4,39. Deze diamant werd gezet in een gegraveerde ring en geschonken aan koningin Mary. Op dit moment is de ring in het bezit van koningin Elizabeth II.

de cullinan diamant

Plaats een reactie