Cut

1. Prijs van uw diamant

U heeft een prachtige diamant die u wilt verkopen? Zorg dat u zoveel mogelijk van het product mee neemt, aankoopbewijzen en dergelijke.

2. Kom langs

Als u langs komt in Utrecht zullen wij uw horloge taxeren en u de waarde mee geven die wij er voor geven.

3. Verkopen

Als u akkoord gaat met de taxatiewaarde, krijgt u van ons het genoemde bedrag voor de diamant.

Cut is slijpsel

Maaksel

Mensen in de diamantwereld die de waarde van briljanten of diamanten vaststellen noemen de wijze van slijpen ‘maaksel’ Een perfect geslepen briljant is altijd meer waard dan een te dikke of vlakke briljant. Bij het overslijpen van slecht gemaakte diamanten verlies je al gauw 10 tot 20 % van het oorspronkelijk gewicht. Ook heb je de kosten van het overslijpen.

Hoewel het karaatgewicht (carat) het sterkste effect heeft op prijzen, kan cut de waarde drastisch verhogen of verlagen. Een beter geslepen diamant kost meer per karaat. Dit komt omdat er een meer van de ruwe steen is afgeslepen  om een betere cut en symmetrie te bereiken. Bovendien zijn er extra kosten omdat het slijpen van een ideal geslepen diamant meer tijd en vakmanschap vergt.

Gradaties van slijpen voor briljant geslepen diamanten:

  • Ideal 
  • Excellent
  • Very Good
  • Good
  • Fair
  • Poor

Koop nooit fair / poor geslepen diamanten.  Geef uw geld niet uit aan slecht geslepen diamanten.  Je kunt beter een zirkonia kopen dan een diamant die niet goed schittert.

Cut betekent dat de diamant op een speciale manier geslepen moet worden zodat de verhoudingen en de verfijning van de diamanten steen optimaal worden. Door een bepaalde manier van slijpen krijgt de diamant zijn bijzondere schittering. De vorm waarin de diamant geslepen wordt hangt af van de basisvorm van de ruwe diamant.

De vakkundige manier waarop een briljant uit een ruwe diamant is geslepen doet ook veel met de unieke kwaliteit van diamanten – stralen en schitteren – en dus ook met de prijs. Het gewicht van de ruwe edelsteen neemt daarmee alleen maar af: soms wordt wel 70 % van een ruwe diamant weggeslepen om er een perfecte diamant van te slijpen.

Verschil briljant en diamant

Verreweg de bekendste slijpvorm van diamant is ‘briljant geslepen’ (afgekort tot briljant). Dit betekent dus dat briljant de naam van de slijpvorm is, en diamant de grondstof. De naam is afgeleid van het Franse woord ‘brilliant’ of schitterend. De voorgeschreven schuine vlakken (facetten) geven de lichtval in een diamant optimaal door. Hoe beter dat effect bereikt wordt door de diamantslijper, hoe groter de waarde van diamanten en briljanten kan zijn. Dit is dus van groot belang voor het bepalen van de uiteindelijke diamantprijs.

Contactgegevens stopheling goud

030 2901510
info@goudinkooputrecht.nl

Goud Inkoop Utrecht
Rubenslaan 67-E
3582JD Utrecht

Openingstijden: Ma t/m Vr 11:00 - 17:00 uur
Eenvoudig te bereiken op slechts 10 minuten vanaf de ring A12 en volop parkeer ruimte voor de deur. Vlakbij stadion Galgenwaard.