Diamant certificaat

1. Prijs van uw diamant

U heeft een diamant die u wilt verkopen?

2. Kom langs

Als u langs komt in Utrecht zullen wij ter plaatse uw diamant taxeren. Deze hoeft niet opgestuurd te worden.

3. Verkopen

Als u akkoord gaat met de taxatiewaarde, krijgt u van ons het genoemde bedrag voor de diamant.

Diamant certificaat geeft zekerheid

Diamant certificaten zijn een vorm van zekerheid voor de koper. Een diamant certificaat uitgegeven door een onafhankelijk laboratorium geeft kopers vertrouwen, je weet waar je voor betaald. Bij een eigen “certificaat” afgegeven door de verkoper moet je maar geloven wat er op het certificaat staat.

Noodzaak diamant certificaat

De hedendaagse markt voor diamanten wordt gedreven door drie fundamentele vragen

  • Wat is het materiaal?
  • Is de diamant natuurlijk of synthetisch?
  • Heeft de diamant een behandeling ondergaan?

Het is zeer onverstandig om een ​​grote diamant te kopen of te verkopen zonder een rapport van een gerenommeerd laboratorium zoals HRD uit Antwerpen of GIA uit Amerika.

Diamant certificaat en slijpwijze

Maar er zijn andere zaken naast de fysieke kenmerken van de diamant die worden vermeld op het certificaat.
Vooral aan de kwaliteit van het slijpen worden tegenwoordig hoge eisen gesteld. Vroeger, en dan praat ik over 30 jaar terug was de opdracht aan de diamantslijper om zoveel mogelijk gewicht over te houden. Gewicht is geld; bij twee soortgelijke diamanten is een diamant van 1 karaat meer waard dan een diamant van 0.95 karaat. De diamanten werden dan ook niet altijd even goed in verhouding geslepen. Tegenwoordig is het een voorwaarde dat een briljant minimaal 3x vg geslepen moet zijn, en een fluorisentie van strong zorgt zeker, bij de hogere kleuren, voor een flinke waardevermindering.

hrd antwerp

Gerenommeerd diamant certificaat

Een diamant kopen met certificaat is verstandig, maar dan alleen met een HRD of GIA certificaat. Er zijn diamanten te koop vanaf een gewicht van 0.25 crt met een certificaat. Een diamant certificaat van een plaatselijke juwelier of van EGL of AIG uit Antwerpen heeft u niets aan bij het verkopen van diamanten. Het belang van een certificaat moet niet worden onderschat. De GIA en de HRD zijn tegenwoordig meer internationaal georiënteerd en stelt u in staat om zaken te doen op afstand. We zouden niet een ​​diamant kunnen kopen via internet zonder een betrouwbaar certificaat.

Ouderdom diamant certificaat

hdr antwerp

bron HRD

Naast de fysieke kenmerken van een diamant zoals kleur, kwaliteit, slijpsel en gewicht (4 C’s) is de ouderdom van een certificaat belangrijk. Hoe oud mag een rapport zijn en geeft het nog steeds de zekerheid waarvoor het destijds is uitgegeven? Bij een certificaat van vijf jaar oud is het tijd voor een nieuw. Voor grote dure diamanten is dat zelfs twee jaar. Voor een zeer kostbare zuivere steen (IF) met een hele hoge kleur (D,E) is het zelfs een jaar. Alles hangt af van de waarde.

In de afgelopen tijd zijn de normen aangescherpt (4C’s) en de technologie is enorm verbeterd en ook de indeling is veranderd. Bij “cut” wordt er vanaf 2005 de proportie, polish en symmetrie op het certificaat vermeld. Het is verstandig een diamant opnieuw te certificeren als het een rapport betreft van voor 2005. Vooral in antieke sieraden zijn er vaak minder goed geslepen diamanten gebruikt.

EGL en AIG certificaten van geen enkele waarde

Met ingang van 1 oktober 2014 wordt EGL niet langer vermeld als een rapport voor het beoordelen van diamanten op RapNet (online handelsplatform voor aangesloten diamanthandelaren)

RapNet is bezorgd over de verkeerde voorstelling van de kleur en kwaliteit van diamant door misbruik van de GIA-norm. We zijn tegen het misbruik van de GIA-terminologie door alternatieve beoordelingsnormen toe te passen die de kwaliteit van diamanten overschatten. We ondersteunen de GIA-normen zoals gedefinieerd door het GIA-indelingslaboratorium in hun rapporten over diamantbeoordeling.

RapNet erkent dat sommige EGL-indelingsrapporten meer in overeenstemming zijn met de GIA-indelingsnormen dan andere. Naar onze mening bestaat er verwarring en inconsistentie tussen de verschillende EGL-indelingsrapporten en daarom hebben we besloten om geen EGL-indelingsrapporten op RapNet op te nemen.

RapNet erkent dat GIA en andere diamanten op laboratoriumschaal gebaseerd zijn op menselijke evaluatie en is daarom subjectief. We erkennen dat een verschil van één kleur en één duidelijkheid tussen rapporten van diamantbeoordeling van dezelfde of verschillende laboratoria binnen een redelijk tolerantiebereik ligt. We verwerpen het idee dat er geen norm is voor het classificeren van diamanten zoals er ook wel wordt beweerd.

Kosten certificaat

Het kost minimaal € 25,-- voor het minst uitgebreide certificaat. Ondanks de kosten en de tijd, dit kan wel vier weken duren, geeft een certificaat een meerwaarde mits de diamant is beoordeeld door een gerenommeerd laboratorium. Uw diamant is gemakkelijker te verkopen, u weet tenminste wat u verkoopt, en bij koop heeft u zekerheid van onafhankelijke bepaling van kleur en kwaliteit. Er wordt op een diamantcertificaat nooit een uitspraak over de diamant prijs gedaan. Lees hier meer over prijs diamant en diamant waarde.

U kunt bij ons uw diamant verkopen zonder certificaat.

Contactgegevens stopheling goud

030 2901510
info@goudinkooputrecht.nl

Goud Inkoop Utrecht
Rubenslaan 67-E
3582JD Utrecht

Openingstijden: Ma t/m Vr 11:00 - 17:00 uur
Eenvoudig te bereiken op slechts 10 minuten vanaf de ring A12 en volop parkeer ruimte voor de deur. Vlakbij stadion Galgenwaard.