Karaat

1. Prijs van uw diamant

U heeft een prachtige diamant die u wilt verkopen? Zorg dat u zoveel mogelijk van het product mee neemt, aankoopbewijzen en dergelijke.

2. Kom langs

Als u langs komt in Utrecht zullen wij uw horloge taxeren en u de waarde mee geven die wij er voor geven.

3. Verkopen

Als u akkoord gaat met de taxatiewaarde, krijgt u van ons het genoemde bedrag voor de diamant.

Wat is een Karaat?

Het aantal karaat zegt iets over het gewicht van de diamant of briljant. Een karaat is 200 milligram (een vijfde gram), Een karaat is onderverdeeld in 100 punten. Een kleiner briljantje kan dus worden gewogen met twee cijfers achter de komma: 0.18 karaat, in vaktermen heet dat 18 punten. Het gewicht van de diamanten wordt uitgedrukt in Carat (karaat). Hoe zwaarder de diamant, hoe hoger de diamantprijs.

Carat of karaat (Nederlands)

Het aantal karaat zegt iets over het gewicht van de diamant of briljant. Niet altijd bepalend voor de gewildheid en de waarde bij het verkopen van diamanten aan een juwelier of diamantair

Wel is het zo - omdat grote diamanten in de natuur minder vaak voorkomen dan kleinere - dat een briljant van 1 karaat meer zal kosten dan een briljant van een half karaat, als ze tenminste beide dezelfde kwaliteiten hebben (helderheid, kleur, slijpvorm) Dit kan wel 3 x zoveel zijn.

Carat met betrekking tot omtrek

Ook kan een briljant groter lijken dan het gewicht op de weegschaal, door de diamant op een bepaalde manier te slijpen, te vlak. De diamant toont dus groter dan een goed geslepen diamant van hetzelfde gewicht. Een vakkundige diamantair zal altijd kiezen voor schittering boven gewicht.

Oorsprong karaat

De oorsprong van deze eenheid is veel ouder: in de oudheid werd op precisieweegschalen de maat aangehouden van de massa van het zaadje van johannesbroodboom, vanwege hun constante massa. Het Griekse woord voor deze vrucht is keration. Via het Arabisch en het Italiaans werd dat in het Nederlands ‘karaat’.

Zaad Johannes broodboom
Zaad Johannes broodboom

Het karaatgewicht telt zwaar mee bij het bepalen van de waarde van diamanten en briljanten. Daarom is de eenheid karaat in het leven geroepen, om wereldwijd in dezelfde eenheid het gewicht van diamanten te kunnen vergelijken. Maar gewilde en heel kostbare diamanten zijn niet alleen maar groot en zwaar. Daarbij spelen de andere drie C’s een grote rol.

Karaat bij goud

Bij goud (en andere edelmetalen) is karaat ook de eenheid waarin het gehalte zuiver goud wordt gemeten. Een percentage dus. Een karaat is dan een 24 massadeel van het goud in een legering, een mengeling van verschillende metalen en edelmetalen (zilver, palladium)

Bij 14 karaat is dus 585/1000 van de massa zuiver goud. De rest bestaat uit koper en zilver. 24 karaat is zuiver goud.

Contactgegevens stopheling goud

030 2901510
info@goudinkooputrecht.nl

Goud Inkoop Utrecht
Rubenslaan 67-E
3582JD Utrecht

Openingstijden: Ma t/m Vr 11:00 - 17:00 uur
Eenvoudig te bereiken op slechts 10 minuten vanaf de ring A12 en volop parkeer ruimte voor de deur. Vlakbij stadion Galgenwaard.