Waarde diamant

1. Waarde van uw diamant

U heeft een prachtige diamant die u wilt verkopen? Zorg dat u zoveel mogelijk van het product mee neemt, aankoopbewijzen en dergelijke.

2. Kom langs

Als u langs komt in Utrecht zullen wij uw horloge taxeren en u de waarde mee geven die wij er voor geven.

3. Verkopen

Als u akkoord gaat met de taxatiewaarde, krijgt u van ons het genoemde bedrag voor de diamant.

Wat is de waarde van een diamant of briljant?

En waarom wijkt de in- of verkoopprijs daar zo van af?

Als je kijkt naar de waarde van een diamant gaat de stelling ‘hoe groter, hoe duurder’ lang niet altijd op. Er zijn meer factoren dan alleen de grootte en het gewicht, die de waarde van een diamant of briljant bepalen (briljant is de benaming voor de meest voorkomende slijpvorm van een diamant). De waarde hangt af van de score op vier factoren, die we ook wel de vier C’s noemen.

 • Clarity (zuiverheid). De zuiverheid van een diamant wordt met een 10 x vergrotende loep bepaald. Zijn er geen verontreinigingen, ook wel insluitsels genoemd, te zien, dan is de diamant loepzuiver, oftewel flawless. Een diamant met insluitsels die met het blote oog zichtbaar zijn wordt piqué genoemd.
 • Colour (kleur). Volkomen kleurloze diamanten zijn zeer zeldzaam en daarom ook heel waardevol. Vaak hebben diamanten een gele of bruine gloed. De intensiteit van die gloed wordt aangegeven met de letters D tot en met M. D is kleurloos en M betekent een intense kleur. Heel zeldzaam zijn de zogeheten ‘natural fancy colour’ diamanten, die van nature groen, rood, roze, blauw, amber, goud of geel gekleurd zijn. Bepaalde diamanten verspreiden onder een ultraviolet lamp fluorescentie, een blauwachtig schijnsel. Dit is een eigenschap die de waarde negatief beïnvloedt bij een diamant met een hoge kleurintensiteit terwijl het bij een diamant met een lage kleurintensiteit weer een voordeel kan zijn. De diamant toont dan witter.
 • Carat (gewicht). Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat (‘carat’ in het Engels). 1 karaat is 0,2 gram, het gewicht van een zaadje van de johannesbroodboom. De Griekse naam voor die boom is Keration, vandaar de naam karaat.
 • Cut (slijpen). De schittering bepaalt in grote mate de waarde van een diamant. Die schittering wordt verkregen door de ruwe diamant te slijpen. Soms gaat daarbij wel de helft van het gewicht verloren, maar als de steen vakkundig geslepen is, is dat toch de moeite waard. Een goed geslepen diamant weerkaatst het licht op schitterende wijze en zal daarom meer waard zijn. De meest voorkomende slijpvorm is briljant.

De waarde van een diamant of briljant neemt toe, naarmate hij hoger scoort op al deze factoren.

Waarom leveren sieraden gezet met kleine stenen zo weinig op?

Ga je naar een juwelier of inkoper om een sieraad met diamanten te verkopen, dan kan de prijs soms tegenvallen. Vaak krijg je niet het bedrag terug waarvoor het sieraad gemaakt is. Dat heeft diverse redenen:

 • In de aankoopprijs zitten alle kosten, die de verkopende juwelier heeft gemaakt. Ook de eventuele marge van de groothandel zit in het aankoopbedrag.
 • De inkopende juwelier houdt ook rekening met zijn indirecte kosten.
 • Vaak zijn gouden of zilveren sieraden met diamanten op maat gemaakt. Het is meestal onmogelijk om ze aan te passen aan een nieuwe koper. Daarom berekent de inkoper meestal het goud- of zilvergehalte en de waarde van de afzonderlijke diamanten.
 • De waarde van de, meestal, kleine diamantjes uit een sieraad is beperkt. Bovendien verschillen ze vaak onderling in grootte, waardoor het voor de juwelier moeilijk is een nieuw sieraad te maken. Bovendien gaan diamantjes soms stuk bij het demonteren.
 • Vroeger was het slijpsel nog niet zo belangrijk voor de waarde. Nu is dat wel het geval, waardoor de matig geslepen diamanten uit je sieraad minder waarde hebben.

Op internet zijn maandelijks veilingen van uit sieraden verwijderde diamanten. Je kunt dan bieden op partijen, die verkocht worden door grote Amerikaanse opkopers. Per karaat leveren diamanten op die veilingen tussen de 50 en 150 dollar op. Een briljantje van 0.03 karaat uit een trouwring zou dan bijvoorbeeld tussen de 1,50 en 4,50 euro kosten. Vaak kopen fabrikanten deze partijen op om er ‘antieke’ sieraden van te maken. Ook Indiase slijperijen zijn er tuk op. Zij slijpen de stenen opnieuw, sorteren ze en verkopen ze dan weer door.

Een certificaat voor diamanten

Je kunt een diamant laten voorzien van een certificaat. Dat laat je doen door de HRD (de Antwerpse Hoge Raad voor Diamant) of door de Amerikaanse instantie GIA. Zij vermelden op het certificaat nooit de waarde van een diamant, maar wel – puur technisch – de kwaliteit op basis van de vier C’s: Colour, Clarity en Cut (kleur, kwaliteit van de lichtval, zuiverheid en mate van slijpen). Met name aan de cut, het slijpsel, wordt in het certificaat veel aandacht besteed. De vierde C, Carat, is eenvoudig met een nauwkeurige weegschaal te bepalen.

Proporties bepalen de waarde

Tegenwoordig is de wijze van slijpen van een briljant van een steeds groter belang. De GIA en HRD zijn dan ook overgegaan om i.p.v. twee eigenschappen ( finish, proportion ) nu drie eigenschappen te benoemen (finish, proportion, polish)

Voor de Tweede Wereldoorlog werden briljanten voornamelijk geslepen in Amsterdam en Antwerpen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam India, voornamelijk door de lage arbeidskosten, steeds meer in beeld. Kwalitatief was het slijpwerk niet zo goed als dat uit Amsterdam en Antwerpen, maar door die lage kosten werd het wel interessant om ook kleinere stenen te laten slijpen. Inmiddels is ook India te duur geworden en worden steeds meer diamanten in China geslepen, waar overigens wel een heel hoge kwaliteit gehaald wordt.

In- en verkoopprijs van een diamant

Je hebt dus de 4 C’s die een objectieve waarde van de diamant bepalen. Maar de prijs die je bij een juwelier of inkoper krijgt voor een diamant is ook afhankelijk van andere, meer subjectieve factoren:

 • Koopt hij hem voor de voorraad of heeft hij er al een klant voor.
 • Persoonlijke voorkeur. De een houdt van een witte piqué steen, de ander wil per se flawless en vindt de kleur weer minder belangrijk.
 • Als hij voldoende voorraad heeft zal hij de steen alleen kopen als hij echt goedkoop is. Heeft hij er met spoed een nodig, dan is hij waarschijnlijk bereid meer te betalen.

Daarnaast heeft een juwelier of inkoper ook indirecte kosten, die gedekt moeten worden.

 • Vaak vestigt een juwelier zich in de duurdere winkelstraten, met de hoogste huren.
 • Hij heeft goed geschoold, deskundig personeel in dienst.
 • Grote kostbare voorraad en een lage omloopsnelheid.
 • Voor zijn voorraad diamanten betaalt de juwelier hoge verzekeringspremies.

Al deze kosten worden doorberekend aan u, met daar bovenop nog 21 % btw.

Omgekeerd kun jij als klant ook overwegingen hebben:

 • Zit je krap bij kas, dan ben je geneigd sneller een bod te accepteren.
 • Ben je erg gehecht aan de diamant, dan zal het bod hoog genoeg moeten zijn om tegen het verlies op te wegen.

Persoonlijke situaties spelen dus een rol bij het bepalen van de waarde die een diamant voor jou persoonlijk heeft.

 

Kom gewoon eens langs

Om een reëel en gefundeerd bod te krijgen op je diamant of briljant, kun je dus het beste vrijblijvend eens bij ons binnenlopen voor een gratis waardebepaling. Het is een combinatie van factoren die bepalend zijn voor de waarde. Een vaste formule voor het antwoord op de vraag “wat is de waarde van mijn diamant” bestaat helaas niet.

Contactgegevens stopheling goud

030 2901510
info@goudinkooputrecht.nl

Goud Inkoop Utrecht
Rubenslaan 67-E
3582JD Utrecht

Openingstijden: Ma t/m Vr 11:00 - 17:00 uur
Eenvoudig te bereiken op slechts 10 minuten vanaf de ring A12 en volop parkeer ruimte voor de deur. Vlakbij stadion Galgenwaard.