Engelse Dresden diamant

|

Engelse Dresden diamant

De Engelse Dresden diamant is vernoemd naar de diamantair Edward Z. Dresden uit Londen, die de Engelse Dresden diamant gekocht heeft in Rio de Janeiro in 1857. De Dresden diamant van 119,50 karaat is in Brazilië gevonden en afkomstig uit de mijn van Bagagem in Minas Gerais. Opvallend is dat de diamant een zuivere witte kleur heeft, want over het algemeen kennen de Braziliaanse edelstenen een lichte tint en zijn de stenen veel kleiner. De grote diamant staat ook wel bekend als de Star of Dresden Diamond en behoort tot de drie grootste stenen die er in de diamantmijnen van Minas Gerais is gevonden. De steen werd geslepen in een peervorm van 76,50 karaat.

Verkoop van de diamant

De diamantair ging op zoek naar een koper voor de Engelse Dresden diamant en benaderde daarvoor vermogende families in Europa, maar ondanks de buitengewone kwaliteit van de diamant werd er vooralsnog geen koper gevonden. De diamantair kwam echter in contact met een Indiër, die door een Engelse koopman werd begeleid. Het verhaal gaat dat deze Indiër in 1863 speciaal naar Londen is gekomen om de diamant te kopen om zijn liefdesverdriet te laten verdwijnen door de steen aan zijn geliefde te schenken. De vraagprijs was op dat moment echter te hoog, zodat de Indiër de prachtige diamant niet kon kopen. De Engelse koopman was dusdanig onder de indruk dat hij de wens uitte om de Engelse Dresden diamant ooit zelf te kopen als hij genoeg geld zou bezitten. Op wonderbaarlijke wijze bleek zijn financiële situatie binnen een jaar sterk te verbeteren doordat de katoenprijzen gigantisch stegen. De Engelse koopman nam daarop weer contact op met de diamantair in Londen om de diamant te kopen, waarbij werd overeengekomen dat een tussenpersoon werd ingeschakeld om de aankoop af te ronden. Over deze tussenpersoon gaat nog een verhaal de ronde dat de legende van de diamant een interessant aspect meegeeft. De tussenpersoon deelde namelijk mee aan de diamantair dat de Engelse koopman 32.000 Britse ponden wilde betalen, maar aan de Engelse koopman werd gemeld dat er 40.000 Britse ponden voor betaald werd. De tussenpersoon heeft dus 8.000 pond verdiend aan de transactie zonder dat de verkoper en koper daarvan op de hoogte waren.

In andere handen

De Engelse koopman was niet in staat om lang van het eigendom van de Engelse Dresden diamant te genieten. De katoenprijzen op de wereldmarkt daalden en hij zag zich genoodzaakt de Star of Dresden Diamond te verkopen. De steen werd verkocht aan de Gaekwar van Baroda, Khande Rao, die eerder al een andere prachtige diamant met de naam de Ster van het Zuiden wist te bemachtigen. De Engelse Dresden diamant werd samen met de Ster van het Zuiden op een halsketting gemonteerd in 1880. In 1948 werden er meer diamanten toegevoegd aan de ketting en in die periode werd de Maharani van Baroda Sita Devi op de foto vastgelegd met het dragen van de halsketting tijdens een verjaardagsfeest van haar echtgenoot.

de dreden diamant

Plaats een reactie