FAQ

FAQ

Veelgestelde vragen

Moet ik een afspraak te maken om mijn goud te verkopen of te laten taxeren, of kan ik gewoon binnenwandelen?

Wij werken niet op afspraak; u kunt zo bij ons binnenstappen. Van maandag t/m vrijdag tussen 11:00 en 17:00. Er zijn nauwelijks wachttijden. U kunt uw goud eerst laten beoordelen en het eventueel ook direct verkopen.

Zijn er kosten verbonden aan een taxatie?

Een mondelinge aankooptaxatie is altijd geheel kosteloos. Wanneer u een officieel, schriftelijk taxatierapport nodig heeft – bijvoorbeeld voor uw inboedelverzekering – kunt u het beste contact opnemen met een gecertificeerde juwelentaxateur. Die is daar gespecialiseerd in.

Online of per mail een inschatting doen van de waarde, kan dat ook?

Een sieraad van edelmetaal op afstand taxeren is onmogelijk. Zelfs bij de meest duidelijke foto. Een goede taxateur wil namelijk het voorwerp fysiek kunnen beoordelen door een loep; om goudgehalte en waarde te bepalen maakt hij gebruik van specialistische apparatuur, bijvoorbeeld bepaalde vloeistoffen om de zuiverheid te meten. En natuurlijk een nauwkeurige weegschaal.

Ik wil graag ‘onedele’ sieraden – dus niet gemaakt van edelmetalen – die gezet zijn met een parel of een edelsteen verkopen. Kan ik die aan u verkopen?

Nee, onedele sieraden kopen wij niet. Overigens is het in het algemeen zo: wanneer edelstenen of parels van goede kwaliteit zijn, worden ze wel in goud verwerkt. Het zou een behoorlijke ‘kapitaalvernietiging’ zijn om kostbare stenen te gebruiken voor een sieraad met de mindere kwaliteit van onedele metalen.

We hebben een verguld bestek, echt goud met de aanduiding ‘23/24 karat. hartvergoldet’, 12-delig en helemaal compleet. Koopt u dit ook in?

Wij kopen alleen massief zilver bestek. De goudlaag van een verguld bestek is mooi om te zien, maar zo ultradun dat omsmelten en hergebruiken zó arbeidsintensief en kostbaar is, dat het niet rendabel uitgevoerd kan worden. Een fraai antiek bestek heeft mogelijk wel waarde voor een antiquair, dus wanneer het intact blijft, niet om het te recyclen.

Ik bezit een bestek van Keltum. Van het type ‘Haags lofje’ of ‘Hollands glad’. Koopt u dit ook?

Keltum is net als Sola een bekende merknaam van verzilverd bestek. Daarvoor geldt hetzelfde als voor verguld bestek. Verzilverd bestek kopen wij niet, uitsluitend massief zilver of massief goud.

Komt u ook aan huis? Ik wil namelijk behoorlijk veel verkopen en ik vermoed dat u wel even tijd nodig heeft om het te taxeren.

Wij hebben wel zoveel ervaring in het taxeren van grote hoeveelheden sieraden, dat u nooit erg lang zult hoeven te wachten op de uitslag. En wat minstens zo belangrijk is: alleen in onze winkel hebben wij de beschikking over alle mogelijke professionele apparatuur.

Ik zou graag mijn sieraden laten taxeren. Doet u ook aan taxeren?

Ja, we taxeren gouden en zilveren sieraden. Wanneer u zelf niet helemaal zeker bent of het om echt goud of echt zilver gaat, kunnen we u daar natuurlijk direct over informeren. Ons voornaamste oogpunt is: hergebruik van oud goud en zilver. Wanneer een sieraad geen smeltwaarde, maar alleen waarde als antiek of alleen gevoelswaarde heeft, zeggen we dat eerlijk.

Kan ik mijn sieraden ook naar u opsturen?

Nee, bij ons kunt u geen sieraden opsturen. We zouden ons ook kunnen voorstellen dat u graag met eigen ogen ziet, wat er met uw sieraden gebeurt. Zeker nu de goudprijs zo hoog is en uw sieraden al gauw een aardig bedrag opleveren.

Koopt u ook antiek zilver in? Bijvoorbeeld een zilveren schaal of een mandje?

Wij kopen in principe alle artikelen van zilver in. Vooral in antiek groot zilver zijn wij geïnteresseerd. Daar betalen wij zelfs wat meer voor dan de waarde die je op basis van gewicht en huidige zilverprijs zou verwachten.

Ik heb wel wat goud, maar geen grote hoeveelheid. Wat losse schakels, een enkele oorbel en wat overgebleven slotjes van goud. Samen niet meer dan een paar gram. Kan ik dat wel verkopen?

Zelfs de kleinste hoeveelheden goud en zilver kunt u bij ons aanbieden.

Taxeert en koopt u ook parels?

Dat ligt eraan. De waarde van parels is de laatste jaren sterk verminderd. Alleen uitzonderlijke parels met een doorsnee van 10 millimeter of meer kunnen van waarde zijn. Met de komst van de Chinese zoetwaterparel is de markt voor ‘cultive’ parels – gekweekte parels – compleet ingestort. Een parelketting die dertig jaar geleden 2000 gulden of meer heeft gekost, brengt vaak niet eens meer € 100 op.

Kopen jullie uitsluitend sieraden, of nemen jullie ook gouden kronen aan?

Zeker, ook gouden ‘tanden’ zijn welkom. Het gaat tenslotte alleen om de verwerkte hoeveelheid kwalitatief goed goud, dat recyclebaar is. Wanneer u een kroon aanbiedt, dan wel graag zonder de opbouw van porselein. Dat kunt u eenvoudig verwijderen door het met een hamer stuk te slaan.

Ik heb een Swarovski armbandje. Kan ik dat verkopen aan u?

Als het armbandje van goud of zilver is wel. De waarde bepalen we puur aan de hand van de smeltwaarde. Een merknaam – ook al is het nog zo’n begrip – of bijzonder mooie stijl of uitvoering zijn daar niet van invloed op.

Ik zie op mijn gouden sieraad kleine symbolen staan. Wat betekenen die?

Er zijn verschillende symbooltjes en icoontjes, die iets zeggen over herkomst en kwaliteit van het goud. Kijk daarvoor even onder het tabblad ‘goud- en zilverkeuren’ op deze website.

Welke horlogemerken koopt u allemaal?

Wij kopen alleen de betere Zwitserse horloges, van bekende kwaliteitsmerken. Kijk op de lijst onder het tabblad Wat kopen wij. Is uw horloge jonger dan 5 jaar, dan kopen wij het niet zonder het bijbehorende garantiecertificaat.

Wat als het garantiebewijs van mijn horloge er niet meer bij zit?

Mocht u het garantiebewijs kwijt zijn, dan voldoet een eventuele aankoopnota van de juwelier of de winkel waar u het horloge gekocht heeft. Garantiebewijs of aankoopnota is alleen een voorwaarde bij horloges jonger dan 5 jaar!

Ik heb een ring geërfd. De taxatiewaarde was 7200 euro, staat in het rapport. Mijn vraag: wat is de verkoopwaarde van deze ring dan ongeveer, als ik hem nu verkoop?

Taxatierapporten uit het verleden zeggen niet altijd iets over de huidige waarde; ze kunnen u wel eens op het verkeerde been zetten. Vaak is zo’n rapport ten tijde van de aankoop opgesteld voor de verzekering. De waarde kan in de loop van de tijd behoorlijk veranderd zijn. Alleen al door de veranderende goudprijs – dat is een dagkoers, die steeds opnieuw bepaald wordt – maar ook omdat sieraden aan mode en trends onderhevig zijn; broches bijvoorbeeld worden bijna niet meer verkocht.

Ik wil mijn sieraden niet verkopen, maar verpanden voor contant geld, om ze later zelf weer terug te kopen. Kan dat?

Wij verpanden geen sieraden. U kunt ze alleen aan ons verkopen.

Wij hebben hier een bestekset met achterop 90. Is dit iets om aan te bieden en heeft dit bestek waarde?

De getallen 90, 100 of 110 geven de dikte van de zilverlaag bij verzilverde voorwerpen aan. Het gaat hier dus overduidelijk om verzilverd bestek en dat kopen wij niet. Bij Nederlands zilveren bestek – van massief zilver dus – moet er in ieder geval een reeks van zilverkeuren op staan om zeker te zijn van de echtheid en het zilvergehalte.

Ik heb twee jaar geleden € 2000 betaald voor mijn horloge. Hoeveel procent van de waarde betaalt u als ik het nu aan u verkoop?

In het algemeen geldt: om de waarde te bepalen van een horloge moeten we het eerst zien. Het is dus niet mogelijk om zonder meer een bedrag te noemen. Daar komt nog bij dat een gebruikt horloge voor een vakman niet dezelfde waarde heeft als voor een eventuele nieuwe koper. Dat komt omdat de normale winstmarge van een juwelier 100% is. En dat wil weer zeggen dat wij als inkopers alle merken kunnen bestellen voor de helft van de adviesprijs in de winkel. Een voor ons rendabele prijs voor een gebruikt horloge zal daar dus aanzienlijk onder liggen. Tenzij u de waarde van het horloge niet wilt laten bepalen als uurwerk of klokje, maar aan de hand van de smeltwaarde van het goud van horloge en polsband voor hergebruik.

Contactgegevensstopheling

 030 2901510
 info@goudinkooputrecht.nl

 Goud Inkoop Utrecht
Rubenslaan 67-E
3582JD Utrecht

Openingstijden: Ma t/m Vr 11:00 - 17:00 uur
Eenvoudig te bereiken op slechts 10 minuten vanaf de ring A12 en volop parkeer ruimte voor de deur. Vlakbij stadion Galgenwaard.

Learn more about our team