Sieraden taxeren in Utrecht

Bij de taxatie van uw sieraden is er een belangrijke keuze die u moet maken, namelijk “waar laat ik mijn sieraden taxeren, en hoe gaat dit in zijn werk”. Ik ben als gediplomeerd taxateur en inkoper als geen ander op de hoogte van de marktwaarde van uw antieke sieraden. Er kunnen verschillende prijzen op een taxatierapport vermeld staan. 

  • is het een taxatie voor de verzekering?
  • is het een taxatie executiewaarde?

Zoals u kunt begrijpen zijn dit twee verschillende waardes die nogal verschillen. De prijs die u krijgt is altijd die van executiewaarde. Natuurlijk gaat uw keuze uit naar een gediplomeerde taxateur. Dit is een verstandige keuze. Een gediplomeerde taxateur kan namelijk beoordelen of het gaat om oud goud of zilver. Hij weet dan ook direct de waarde omdat hij hiervoor is opgeleid.

Geldigheid taxatierapport

Een taxatierapport heeft maar een beperkte geldigheid. Een rapport uit de jaren 90 geeft een vertekend beeld van de taxatiewaarde want de sieraden kunnen inmiddels uit de mode geraakt zijn. Een taxatierapport heeft maar een geldigheid van drie jaar

sieraden taxeren in Utrecht

Enigszins misleidend – de hoge prijs op een taxatierapport

Het bedrag dat in een taxatierapport van een sieraad genoemd wordt, geeft puur de vervangingswaarde aan: de uitgave die een eigenaar nog een keer moet doen om hetzelfde sieraad opnieuw te kopen na verlies of diefstal. Daarom staat er in een taxatierapport ook altijd een uitgebreide beschrijving van het sieraad. Er wordt bij het vaststellen van de hoogte van het bedrag geen rekening gehouden met de verkoopbaarheid; dat is niet aan de orde. Niemand vraagt zich in dit geval af: is het nog in de mode, is het nog gewild? Er moet gewoon een vervangend sieraad komen, omdat het ‘slachtoffer’ van de diefstal gecompenseerd moet worden.

Het bedrag in het taxatierapport is dus een bedrag, dat u nooit bij een inkoper en taxateur van tweedehands sieraden zult krijgen. Voor hem geldt de vraag ‘Is het nog goed verkoopbaar?’ namelijk wel – de werkelijke verkoopwaarde is meestal vele malen kleiner dan het bedrag op het officiële taxatierapport voor de verzekering.
Een voorbeeld: een gouden muntenarmband die u van uw moeder hebt gekregen kan op een rapport dat u hebt enorm hoog getaxeerd zijn en – bij verkoop – op de markt toch alleen de goudwaarde, het gewicht in goud opleveren. Wanneer u zelf de – veelgehoorde! – klacht uit: ‘Ik draag het eigenlijk al jaren niet meer’, mag u eigenlijk niet verwachten dat er veel andere mensen zijn die dit sieraad zouden willen aanschaffen.
Een pluspunt is wel, dat de goudwaarde per gram nu hoger is dan ooit.

Kom snel langs voor een gratis taxatie van uw sieraden

 

sieraden laten taxeren