Wat is de waarde van een diamant en de waarde van een briljant?

 

En hoe bepaal je die verkoopwaarde bij een diamant of een briljantje? Het hardste materiaal op aarde – diamant – is ook één van de meest kostbare. Het is een hardnekkig misverstand dat de waarde van een diamant of briljant alleen door de grootte of het gewicht in karaat wordt bepaald. Dus ‘hoe groter, hoe duurder’ is zeker niet altijd waar.

De waarde van diamanten en dus ook briljanten (een slijpvorm van diamant) wordt altijd vastgesteld aan de hand van vier eigenschappen van de edelsteen. Kwaliteiten die in het Engels, de voertaal in het internationale diamantvak, allemaal beginnen met de letter C: carat – clarity – cut – colour. Vanzelfsprekend neemt de waarde van een diamant aanzienlijk toe wanneer een diamant of briljant hoog scoort op alle vier die factoren.

 

Carat

 

Het aantal karaat is een begin bij de waardebepaling van diamanten. Internationaal is de eenheid karaat ooit vastgesteld om het exacte gewicht overal op dezelfde manier vast te stellen. Mooie en kostbare diamanten en briljanten zijn lang niet altijd zwaar. Een karaat is officieel 200 milligram, ook nog eens verdeeld in 100 punten. Een leuk klein briljantje kan dus worden gewogen met twee punten achter de komma: 0.18 karaat of in vakjargon 18 punt.

 

Clarity

 

De helderheid is van grote invloed op de waarde van een diamant. Hoe mooi een diamant het licht breekt en ‘fonkelt’ is tenslotte het allerbelangrijkste ‘unique selling point’ van briljanten en diamanten. De slijpvorm briljant is lang geleden bedacht om het licht nog stralender en te laten lijken. De prijs van bewerkte diamanten stijgt daarmee.

 

Cut

 

De manier waarop een briljant uit een ruwe diamant is ‘gesneden’ doet ook veel met de unieke kwaliteit van diamanten – stalen en schitteren – en dus ook met de prijs. Vakmensen in diamant die de waarde van briljanten of diamanten willen vaststellen noemen dat het ‘maaksel’. Verreweg de meeste diamanten zijn tegenwoordig ‘briljant geslepen’ (afgekort tot briljant). De voorgeschreven schuine vlakken (facetten) laten de helderheid en schoonheid van een diamant optimaal zien. Hoe beter dat effect bereikt wordt, hoe groter de waarde van diamanten en briljanten.

 

Colour

 

Natuurlijke kleur in een diamant is voor sommige liefhebbers alleen maar storend, die vinden heldere, kleurloze stenen het mooist. Ook kleine oneffenheden of onzuiverheden die zichtbaar zijn – bij diamantairs heet dat ‘insluitingen’ – hebben een negatief effect op de waarde van diamanten en briljanten. Glashelder zonder oneffenheden heet ‘loepzuiver’ omdat de ‘foutjes van Moeder Natuur’ vaak alleen onder een microscoop te zien zijn. Maar er zijn ook juist weer uitzonderingen: unieke en zeer zeldzame kleuren als subtiel licht geel of ietsje blauw kunnen de waarde van een diamant opvoeren; het ligt er ook aan in welk juweel een diamant of briljant gezet wordt. Geelgoud geeft een ander effect dan zilver.

Het laatste aspect dat van groot belang is voor de waarde van edelstenen: er is geen vaste formule om de waarde van diamanten te meten. Het is geen som van 1+1=2. Naast grootte en helderheid zijn er ook nog wisselende factoren die voor een inkoper van diamanten van belang zijn: gaat het om een zeldzame steen – er zijn legendarische, goed gelukte diamanten met klinkende namen als Koh-i-Noor die onbetaalbaar zijn – of is er op dit moment vraag naar dit soort briljanten en diamanten? Is hij in de mode of bijzonder omdat hij een geschiedenis heeft? Met andere woorden: de verhandelbaarheid is ook van grote invloed op de waarde van diamantjes en briljantjes.

Al deze kwaliteiten die van invloed zijn op de waarde en de diamantprijs, kan een vakman in de diamanthandel met specialistische apparatuur – waaronder natuurlijk een sterke loep – goed beoordelen. Maar er is dus geen vaste optelsom om te zeggen: wat is een diamant waard? Om een reëel en gefundeerd bod te krijgen dat iets zegt over de waarde van uw diamant of briljant, kunt u dus het beste gewoon eens bij ons binnenlopen voor een taxatie.