Zilveren munten inkoop

Voor Nederlanders zijn zilveren guldens en rijksdaalders een begrip. Er zijn – mede dankzij de hoge prijs van een gram zilver – ook veel andere zilveren munten te koop wereldwijd. Voor sommige mensen een prachtig object om te verzamelen, voor anderen een zakelijke belegging met een relatief hoog rendement. Wat is uw zilveren munt nu waard bij onze zilveren munten inkoop in Utrecht? Lees ook de pagina Actuele Goudprijs.

Grote namen van zilveren munten

Zilveren munten met een lange traditie zijn onder andere: de Canadian Maple Leaf, de Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk, de American Silver Eagle, de Australische Kookaburra Silver Coin en de Mexicaanse Libertad. Maar er zijn ook prachtige gelegenheidsmunten van zilver die geslagen worden bij een feestelijke gelegenheid, een jubileum of een belangrijke gebeurtenis in een koningshuis. De officiële ‘bullion mint’ van het Verenigd Koninkrijk is de zilveren Britannia, eigenlijk een wettig betaalmiddel met een waarde van 2 pond, maar omdat de werkelijke waarde dankzij de 1 troy ounce zilver (afgekort als 1 Oz silver) vele malen hoger is, wordt er niet echt mee betaald.

Maten en gewichten die tellen bij de inkoop van zilveren munten

Hoe zwaar en dik een zilveren munt is en welke diameter de munt van zilver heeft, zegt nog niet alles voor de bepaling van de waarde. Wat zeker zo belangrijk is: hoe hoog is het netto percentage puur zilver? Anders dan bij goud spreek je bij zilveren munten of zilverbaren niet van karaat, maar van promille zilver. Een munt met 925 promille aan zilver krijgt de aanduiding 925/1000 zilver. In de vaktaal van de zilverhandel heet dat Sterling Silver of zilver 925. De bekende munten hebben vaak een gewicht van precies een ounce zilver. Maar net als bij de gouden munten zijn er ook halve en kwart Eagles, Kookaburras en Philharmoniker te koop.

zilverbaren inkoop Utrecht

Wat is mijn zilveren munt waard?

Bij de Nederlandse munten de zilveren gulden en de zilveren rijksdaalder hangt dat sterk af van het jaartal waarin de ‘zilveren’ munt is geslagen. Zo zijn zilveren guldens en rijksdaalders uit de vroegste jaren aanzienlijk meer waard, simpelweg omdat er bij de vervaardiging een hoger percentage zilver werd gebruikt. In de latere edities werd meer nikkel en minder zilver gebruikt. Bij een goede zilveren munten inkoop geven ze u graag inzicht in die geschiedenis van de zilveren munt. Een Nederlandse klassieker is het zilveren tientje, met precies 18 gram puur zilver op een gewicht van 25 gram. Voor de internationale toppers zoals de American Silver Eagle gelden weer andere criteria: het aantal grammen puur zilver is nauwkeurig vastgelegd in de productomschrijving die een goede leverancier meelevert. De prijs van nu wordt dus bepaald door de actuele zilverprijs op de wereldmarkt van kopers en verkopers van zilver.

Gegarandeerd echt zilver

Juist omdat er zo’n overweldigende hoeveelheid goud en zilver in de vorm van munten te koop is, is toezicht een welkome zekerheid voor de particuliere consument. Een bekende toezichthouder bij de handel in zilver en goud is de LBMA, de London Bullion Market Association, ondersteund door de Bank of England en de grote centrale banken van Europa. Meer over vertrouwde keurmerken vindt u op de website van het onafhankelijke instituut WaarborgHolland.

zilveren munten inkoop