Kenmerken van een Gouden Tientje

Denkt u een Gouden Tientje in uw bezit te hebben en wilt u weten wat de echtheidskenmerken ervan zijn? Zo herkent u een echt exemplaar: de munt heeft een diameter van 22,5 mm en weegt precies 6,72 gram. Precies 6,048 gram daarvan bestaat uit puur goud. Het goudgehalte is dus 900/1000, ofwel 21,6 karaat goud.

10 gulden munt

Eerste Gouden Tientje

Het gouden tien gulden muntstuk werd voor het eerst geslagen in 1818 en was nog tot 1936 een wettig betaalmiddel. Voor het jaar 1936 was het Gouden Tientje dankzij de invoering van de ‘gouden standaard’ een flink aantal jaren rechtstreeks gekoppeld aan de gulden; dat wil zeggen dat de intrinsieke waarde van het goud gelijk was aan de nominale waarde van tien gulden. In de economische crisis van de jaren ’30 is die ‘gouden standaard’ losgelaten en is de waarde enorm gestegen door de waardevermeerdering van de goudprijs per gram. De munt was bedoeld als circulatiemunt, maar werd later voornamelijk gebruikt als investering.

Gouden Tientje jaarreeksen

De munten zijn per jaar in verschillende aantallen geslagen, dit kan in sommige gevallen de inkooprijs beïnvloeden. Zo is een gouden tientje uit 1892 het zeldzaamst en daarmee ook het meest waardevol, omdat er in dat jaar maar 61 van deze munten zijn geslagen. De volgende Gouden Tientje munten zijn in omloop:

  • Koning Willem I 1818 tot 1840
  • Koning Willem II 1842
  • Willem III 1875 tot 1889
  • Koningin Wilhelmina 1892 tot 1933
iStock_000014438653Medium

Hoeveel is een Gouden Tientje waard?

Om te bepalen hoeveel uw gouden tientje waard is, moet u eerst de actuele goudprijs bepalen. Hier ziet u de actuele goudprijs  De actuele goudprijs is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Wij berekenen de inkoopprijs aan de hand van het gewicht en de dagprijs van goud. Minder belangrijk is het jaartal van uw munt, slechts een handjevol munten worden als zeldzaam worden beschouwd. Over het algemeen wordt een gouden tientje verkocht tegen de goudwaarde en niet de historische waarde. Kom langs voor een gratis taxatie en ontdek onze hoge inkoopprijzen.

WhatsApp icon