DINSDAG T/M VRIJDAG 11.00-17.00 UUR. 030-2901510

Een horloge verkopen?

Hoe kunt u de huidige waarde van uw horloge redelijk inschatten?

Als u deze informatie leest, weet u alvast welke aspecten mee kunnen spelen en wordt u misschien niet onaangenaam verrast door de ontdekking:
Waarom levert mijn horloge minder op dan ik dacht bij verkoop, waarom is de waarde van mijn horloge lager dan de bedragen die ik ook wel eens tegenkom?

Hoe wordt de waarde van een tweedehands horloge bepaald?

U wilt uw tweedehands of ‘vintage’ horloge verkopen. Dan heeft u vast de mogelijke waarde al eens proberen te vinden op internet. De aantrekkelijk lijkende bedragen die je daar soms vindt, kunnen misleidend zijn. Want hoe heeft u gezocht en waar heeft u de prijs uiteindelijk gevonden? In veel gevallen zult u uitkomen bij de verkoopprijzen van commerciële aanbieders op veilingsite Marktplaats of de horlogespecialist Chrono24, een website met exclusieve en tweedehands horloges.

Verkoopprijzen horloge

Goed om rekening mee te houden: de bedragen die daar bij de afgebeelde horloges staan, zijn verkoopprijzen van een winkel. Niet de realistische waarde bij inkoop – namelijk een bedrag dat voor een inkoper reëel en werkbaar is. De verkoopprijzen op internet zijn aanzienlijk hoger; dat heeft een aantal oorzaken. De aangeboden horloges worden vaak verkocht met een jaar garantie.
De koper kan er ook op rekenen dat het geleverde horloge eerst een onderhoudsbeurt heeft gekregen; als het om een horloge met een leren polsband gaat, ook een nieuwe band. Deze service en dit soort ‘afleveringskosten’ bedragen bij een exclusief horloge – bijvoorbeeld het betere Zwitserse merkhorloge – al snel tussen de € 300 en € 600. En uiteraard is er in de afgebeelde verkoopprijs ook een winstmarge opgenomen voor de verkopende winkel.

Kortom: prijzen die u op deze manier vindt, zijn altijd hoger dan de ‘kale’ waarde die een horloge heeft.

Prijs opzoeken – horloge verkopen?

Waar kunt u wel een redelijke indicatie van de waarde van uw horloge vinden? En hoe berekent u die waarde? Beter is het om te kijken bij veilingsite Ebay – in de sectie ‘Sieraden en horloges’ of op Antiquorum.com. Kijk bijvoorbeeld of een aangeboden horloge werkelijk verkocht is en wat het precies heeft opgebracht. Hier is de verkoopprijs een totaalbedrag, waar ook de veilingsite iets aan verdient: inclusief 28% opgeld voor de koper – de verkoper ontvangt 18% commissie, maar moet ook betalen voor de foto op internet en de verzekering bij het verzenden. Van het bedrag dat u gevonden hebt, gaat dus zo’n 40% af. De ‘kale’ waarde van het horloge ligt daarom ook zo’n 40% lager. Als u dat rekensommetje even maakt, hebt u een veel betere indruk van de waarde bij een taxatie.
U kunt dan iets beter inschatten, of uw horloge verkopen een goed idee is.

Prijzen voor een juwelier

Hoe zit het bij de verkoopprijs van een nieuw horloge, te koop bij een juwelier? Voor een juwelier is de inkoopprijs van een nieuw merkhorloge ongeveer de helft van de verkoopprijs ‘in de etalage’. Dat bedrag bepaalt de horlogefabrikant; de importeur rekent als tussenpersoon ook nog een marge. Dat is ook de reden dat u bij verkoop van een tweedehands horloge altijd minder zult krijgen dan de helft van de verkoopprijs van een nieuw horloge. Vanuit de inkoper gezien: het horloge dat de klant aanbiedt voor taxatie kun je immers voor de helft van de etalageprijs gewoon nieuw bestellen bij de importeur, wanneer je er een klant voor hebt.

Meer factoren van invloed op de prijs

Wat ook een rol speelt bij het bepalen van de actuele waarde bij verkoop: horloges zijn ook modeaccessoires en dus gevoelig voor trends in de mode. Dat geldt vooral voor de horlogemerken die vaak nieuwe modellen uitbrengen. Op dit moment is de trend grote, opvallende oversized horloges, zowel voor heren als voor dames. Kleine dameshorloges zijn dus erg moeilijk te verkopen; de prijs bij verkoop van dit soort horloges is daardoor ook aanzienlijk lager, hoe mooi en bijzonder het horloge bij aankoop ooit ook geweest is. Sommige modellen zijn zelfs zo goed als onverkoopbaar. Dat u er destijds, toen u het kocht, veel voor betaald hebt, zegt nu niet veel meer; het kan zijn dat u er bijna niets voor krijgt.

Dameshorloges minder gangbaar

Dameshorloges zijn een verhaal apart. De tweedehandsmarkt voor dameshorloges is helemaal ingewikkeld voor inkopers. Om de simpele reden dat er maar weinig vrouwen zijn die graag een tweedehands horloge van hun man cadeau krijgen. Mannen hebben dat bezwaar niet zo erg; sterker nog: het dragen van een ‘vintage’ Rolex Daytona uit 1993 – hoofdrolspeler Nicholas Cage verkoopt er met pijn in het hart eentje aan een pandjeswinkel in de film Leaving Las Vegas – heeft juist iets stoers. Daar komt bij dat mannen vaak meerdere horloges hebben.
De Nederlandse man gemiddeld 2,5 – Italiaanse mannen zelfs 5 of 6.

Pluspunt: bijgeleverde certificaten en originele doos

Als uw nog niet zo oude horloge compleet is met originele doos en bijgeleverd certificaat is het makkelijker door te verkopen aan een klant. Het is voor een taxateur-inkoper zelfs enigszins vreemd als zo goed als nieuwe horloges worden aangeboden zonder deze papieren.

Uitzonderingen zijn er ook wel

De enige uitzondering op die ‘modegevoeligheid’ zijn de echte ‘klassiekers’ onder de vintage horloges, vaak van wereldberoemde horlogemerken en meestal erg zeldzaam. Dat geldt bijvoorbeeld voor enkele modellen van topmerk Rolex uit de vijftiger en zestiger jaren, of unieke exemplaren uit de beroemde Rolex series als Rolex Daytona of Rolex Oyster. Maar dan moet het ook echt om een heel bijzonder horloge gaan, waar veel vraag naar is bij verzamelaars of liefhebbers van exclusieve horloges, wat de prijs kan opdrijven. In verreweg de meeste gevallen die bij een taxateur worden aangeboden, gaat het om gewonere, veel geproduceerde ‘confectiemodellen’ van bekende horlogemerken. En die hebben ook een gewone, dus veel lagere waarde.

Wat is nu de werkelijk waarde van een horloge?

De winkelwaarde van een (exclusief) horloge staat niet in verhouding tot de kostprijs voor de gebruikte materialen. Als eerste bezitter van het horloge betaal je ook voor ‘het merk’ en de uitstraling die een exclusief sieraad van een merk met een geschiedenis nu eenmaal heeft.
Een voorbeeld: een stalen Rolex die € 6000 kost. Voor hetzelfde model Rolex in 18 karaats goud betaal je € 28.000.

Toch is er in die gouden Rolex ‘slechts’ 120 gram 18 karaats goud verwerkt. Die hoeveelheid goud heeft bij de actuele koers een waarde van een kleine € 4000. Het gouden model – met dezelfde kwaliteit uurwerk – is maar liefst € 22.000 duurder dan het stalen model. Voor de drager van een Rolex is de keuze van zijn horloge blijkbaar een andere afweging dan een zorgvuldige investering in fysiek goud; het is een ‘modestatement’, een voorrecht om bij een exclusieve groep klanten te behoren.

Werkelijke waarde of gevoelswaarde?

Grote merken als Cartier en Ebel gaan nog wel wat verder. Zij hebben in hun collecties stalen horloges met ETA uurwerken (van één van de laatste gespecialiseerde fabrieken die uitsluitend uurwerken maken) voor verkoopprijzen vanaf € 3000, terwijl de gebruikte uurwerken in ingekocht worden voor misschien € 50. De ‘echte’ waarde van de kleine hoeveelheid industrieel roestvrij staal dat voor het horloge nodig is, is ook te verwaarlozen: een stalen horloge weegt zo’n 150 gram. Bij horloges in de edelmetalen als goud en zilver ligt de verhouding emotionele waarde – werkelijke inkoopwaarde nog veel en veel schever.

Allemaal goed om te weten, wanneer u uw gouden horloge zou willen verkopen en daarbij op een bedrag rekent dat lijkt op de etalageprijzen bij de juwelier of op Marktplaats.

Staat uw horlogemerk hier niet bij? Dat betekent niet dat wij niet geïnteresseerd zijn in de aankoop van uw horloge! Komt u eens langs of neem contact met ons op, dan weet u snel waar u aan toe bent.

Denkt u over de verkoop van uw exclusieve horloges? Komt u dan vrijblijvend langs voor een gratis taxatie bij Argentum Aurum. Onze experts kunnen u direct vertellen wat uw horloge bij verkoop oplevert. Onze medewerkers zijn vakkundig opgeleid in alle gebieden van het kopen van oude en antieke horloges. Horloges in hun originele doos en met de officiële papieren garanderen een betere prijs. Gaat u akkoord met de getaxeerde waarde dan betalen wij u, indien gewenst, direct contant uit.

Contactgegevens

Openingstijden
Afspraak maken niet nodig
Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00 – 17:00
Zaterdag & Zondag: Gesloten

Rubenslaan 67E
3582 JD Utrecht
030-2901510
info@goudinkooputrecht.nl

  Contactgegevens

  Openingstijden
  Afspraak maken niet nodig
  Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00 – 17:00
  Zaterdag & Zondag: Gesloten

  Rubenslaan 67E
  3582 JD Utrecht
  030-2901510
  info@goudinkooputrecht.nl