Wie zijn bewaarde zilveren guldens wil verkopen doet er goed aan eerst naar het jaartal op de munt te kijken. Voor de vroegste zilveren guldens werd namelijk aanzienlijk meer zilver gebruikt dan voor de latere; de waarde bij verkoop nu is een ‘smeltwaarde’ die alleen bepaald wordt door het aantal grammen puur zilver in elke zilveren gulden.
De Zilveren Gulden bestaat al sinds Koning Willem I. Een zilveren munt met 9,614 gram zilver in elke gulden. Deze eerste munten hebben gezien de zeldzaamheid (er zijn er destijds 6 miljoen geslagen) en de leeftijd veel meer verzamelaarswaarde dan de waarde van het netto zilvergewicht bij het verkopen van zilveren guldens.
Het zilvergehalte bij deze ‘klassieker’ is altijd nauwkeurig door de Rijksmunt voorgeschreven. Wij hanteren ‘dagprijzen’ voor oude zilveren guldens. Uiteraard is bij de verkoop van zilveren guldens het jaartal – en daarmee het precieze zilvergehalte – bepalend voor de waarde van die zilveren guldens, en de prijs van zilver op de wereldmarkt
Die hangt af van de periode waarin de Zilveren Gulden is geslagen. Wie zilveren guldens wil verkopen kan dus het beste eerst even naar het jaartal op de zilveren munt kijken.
De zilveren gulden is – met de zilveren rijksdaalder – ongetwijfeld de bekendste en meest gebruikte zilveren munt in Nederland. Een groot deel van de vorige eeuw was de zilveren gulden een wettig betaalmiddel; hij is miljoenen keren over de toonbank gegaan. Dankzij het soms hoge percentage aan puur zilver in de zilveren guldens is de waarde nu vele malen hoger dan de nominale een gulden. Vanaf 1967 bevatten ‘zilveren’ guldens – net als rijksdaalders – alleen nog maar nikkel en geen gram zilver.
Deze zilveren munt van (nominaal) vijftig gulden heet in de volksmond ook wel ‘Zilveren Vijftigje’. Vooral geslagen voor verzamelaars en beleggers en om speciale historische gebeurtenissen te vieren met een mooie zilveren munt. Sinds 2008 zijn ook de Zilveren Vijftig gulden munten niet meer inwisselbaar bij de bank.
Bij een Argentum Aurum, inkoop van goud, zilver, horloges, diamanten en juwelen, kunt u zilveren munten verkopen uitsluitend om de smeltwaarde: hoeveel gram zuiver zilver zit er in elke munt? Bij het inkopen van zilveren munten telt verder nog de actuele dagprijs van zilver, een koers die dagelijks wordt bijgehouden.
Meer dan bij andere zilveren munten zoals de zilveren gulden en de zilveren rijksdaalder, is de smeltwaarde namelijk niet hoger – en zelfs veellager – dan de nominale waarde van precies 50 gulden, omgerekend naar nu zo’n 23 euro. Pas bij een zilverprijs van meer dan 1.200 per kilo zal de smeltwaarde hoger zijn dan de nominale waarde.
In Nederland zijn tussen 1982 en 1998 maar liefst negen verschillende zilveren munten van 50 gulden uitgegeven, met het portret van Koningin Beatrix. Allemaal 38 mm in doorsnee, met een gewicht van 25 gram en een zuiverheid van 925/1000e Netto gewicht aan zilver is dus 23,125 gram puur zilver.
Enkele bijzondere Zilveren Vijftig Gulden munten:
Zilveren rijksdaalders, heel erg lang een wettig betaalmiddel met een nominale waarde van twee gulden vijftig, zijn dankzij de sterk gestegen zilverprijs behoorlijk veel waard geworden. Al bij het slaan van deze grote, zware zilveren munten heeft de kostprijs nooit in verhouding gestaan met de waarde die op de munt staat.
Elke Nederlander heeft ze wel even gespaard: zilveren rijksdaalders. En nog steeds worden ze – ruim 18 jaar na de invoering van de euro – veel aangeboden bij winkels die zilver inkopen, puur vanwege de zilverwaarde. Veel verzamelwaarde hebben de meeste oude Nederlandse zilveren rijksdaalders meestal niet meer, met uitzondering van een paar zeer oude en puntgave historische zilveren rijksdaalders, geslagen bij bijzondere gelegenheden.
Bij de miljoenen rijksdaalders die eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw zijn geslagen is de indeling als volgt:
Een bekende op de markt en bij verzamelaars is het zilveren tientje. Geslagen door de Rijksmunt in de jaren ’70, een zilveren munt met als afbeelding een portret van Koningin Juliana (voorzijde) en Koningin Wilhelmina (achterzijde) of het Nederlands Wapen op de achterzijde. In de jaren 1994 – 1999 zijn er ook andere Tien Gulden muntstukken geslagen. Zilveren tientjes zijn er in allerlei soorten en maten: dat wil zeggen dat de nominale waarde wel steeds tien gulden bedraagt, maar dat door veranderingen in omvang, gewicht en vooral natuurlijk zilvergehalte de waarde sterk kan variëren.
Anders dan bij zilveren guldens en zilveren rijksdaalders, zijn er ook ‘jonge’ zilveren tientjes met een zeer hoog gehalte aan zuiver zilver. Veel voorkomende zilveren tientjes zijn onder andere:
De actuele koers van een gram zilver wordt dagelijks aangepast, onder invloed van de wereldmarkt voor zilver. Deze eeuw is zilver sterk in populariteit toegenomen, wat in sommige jaren zelfs even een verdubbeling van de zilverprijs opleverde. Ook de vraag naar zilveren munten neemt daarom toe.
Wilt u een zilveren tientje verkopen, vraag dan gerust om een reëel bod bij Argentum Aurum gebaseerd op de actuele smeltwaarde van het zilver in de munt. Wij kopen zilveren munten alleen om er het zilver eruit te halen voor hergebruik
Zilveren munten verkopen in Utrecht? Kom zonder afspraak langs of bel 030 290 1510
Openingstijden: Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00 – 17:00
Openingstijden: Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00 – 17:00