Zilveren guldens verkopen.

Wie zijn bewaarde zilveren guldens wil verkopen doet er goed aan eerst naar het jaartal op de munt te kijken. Voor de vroegste zilveren guldens werd namelijk aanzienlijk meer zilver gebruikt dan voor de latere; de waarde bij verkoop nu is een ‘smeltwaarde’ die alleen bepaald wordt door het aantal grammen puur zilver in elke zilveren gulden.

2,50 gulden munt

Hoe lang bestaat de zilveren gulden?

De Zilveren Gulden bestaat al sinds Koning Willem I. Een zilveren munt met 9,614 gram zilver in elke gulden. Deze eerste munten hebben gezien de zeldzaamheid (er zijn er destijds 6 miljoen geslagen) en de leeftijd veel meer verzamelaarswaarde dan de waarde van het netto zilvergewicht bij het verkopen van zilveren guldens.

De waarde van een zilveren gulden

Het zilvergehalte bij deze ‘klassieker’ is altijd nauwkeurig door de Rijksmunt voorgeschreven. Wij hanteren ‘dagprijzen’ voor oude zilveren guldens. Uiteraard is bij de verkoop van zilveren guldens het jaartal – en daarmee het precieze zilvergehalte – bepalend voor de waarde van die zilveren guldens, en de prijs van zilver op de wereldmarkt.

Gehalte zilveren gulden

Die hangt af van de periode waarin de Zilveren Gulden is geslagen. Wie zilveren guldens wil verkopen kan dus het beste eerst even naar het jaartal op de zilveren munt kijken.

 • Vanaf 1922 is het zilvergehalte verlaagd naar 720/1000e en bleven de afmetingen gelijk. Netto zat er in deze zilveren guldens dus nog ‘maar’ 7,2 gram zuiver zilver. Tot en met 1940 zijn er ruim 156 miljoen zilveren guldens geslagen.
 • Zilveren guldens geslagen van 1919 – 1954 wegen precies 10 gram, bij het voorgeschreven gehalte van 0,720 betekent dat: 7,20 gram fijnzilver.
 • Zilveren guldens van 1954-1966 wegen nog maar 6,5 gram, het zilvergehalte bleef gelijk; er zit dus exact 4,68 gram puur zilver in.

De zilveren gulden is – met de zilveren rijksdaalder – ongetwijfeld de bekendste en meest gebruikte zilveren munt in Nederland. Een groot deel van de vorige eeuw was de zilveren gulden een wettig betaalmiddel; hij is miljoenen keren over de toonbank gegaan. Dankzij het soms hoge percentage aan puur zilver in de zilveren guldens is de waarde nu vele malen hoger dan de nominale een gulden. Vanaf 1967 bevatten ‘zilveren’ guldens – net als rijksdaalders – alleen nog maar nikkel en geen gram zilver.

Zilveren Vijftig Gulden Verkopen

Deze zilveren munt van (nominaal) vijftig gulden heet in de volksmond ook wel ‘Zilveren Vijftigje’. Vooral geslagen voor verzamelaars en beleggers en om speciale historische gebeurtenissen te vieren met een mooie zilveren munt. Sinds 2008 zijn ook de Zilveren Vijftig gulden munten niet meer inwisselbaar bij de bank.

Bij een Argentum Aurum, inkoop van goud, zilver, horloges, diamanten en juwelen, kunt u zilveren munten verkopen uitsluitend om de smeltwaarde: hoeveel gram zuiver zilver zit er in elke munt? Bij het inkopen van zilveren munten telt verder nog de actuele dagprijs van zilver, een koers die dagelijks wordt bijgehouden.

Nominale waarde en waarde zilver bij een zilver inkoop

Meer dan bij andere zilveren munten zoals de zilveren gulden en de zilveren rijksdaalder, is de smeltwaarde namelijk niet hoger – en zelfs veellager – dan de nominale waarde van precies 50 gulden, omgerekend naar nu zo’n 23 euro. Pas bij een zilverprijs van meer dan 1.200 per kilo zal de smeltwaarde hoger zijn dan de nominale waarde.

In Nederland zijn tussen 1982 en 1998 maar liefst negen verschillende zilveren munten van 50 gulden uitgegeven, met het portret van Koningin Beatrix. Allemaal 38 mm in doorsnee, met een gewicht van 25 gram en een zuiverheid van 925/1000e Netto gewicht aan zilver is dus 23,125 gram puur zilver.

Enkele bijzondere Zilveren Vijftig Gulden munten:

 • Zilveren Vijftig Gulden Munt 1991, uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van Beatrix en Claus
 • Zilveren Vijftig Gulden Munt 1990, precies 100 jaar vorstinnen op de Nederlandse troon. De tekst op de keerzijde is dan ook: Emma-Wilhelmina-Juliana-Beatrix.
 • Zilveren Vijftig Gulden Munt 1995, het einde van de Tweede Wereldoorlog was precies 50 jaar geleden.Tekst op de munt: Vijftig jaar Bevrijding 1945-1995.
 • Zilveren Vijftig Gulden Munt 1988 viering van 200 jaar betrekkingen tussen Nederland en Groot-Brittannië. Op de keerzijde van de munt staat de tekst: Gvlielmvs – Maria Britanniae – Rex – Regina 1689-1889.
 • Zilveren Vijftig Gulden Munt 1988, 50 jarig huwelijk tussen Koningin Juliana en Prins Bernhard. Koploper als het gaat om aantallen: er zijn 965.000 gewone exemplaren geslagen, 80.400 muntstukken in FDC- kwaliteit en 52.900 zogeheten ‘proof stukken’.Zilveren

Zilveren rijksdaalder verkopen.

Zilveren rijksdaalders, heel erg lang een wettig betaalmiddel met een nominale waarde van twee gulden vijftig, zijn dankzij de sterk gestegen zilverprijs behoorlijk veel waard geworden. Al bij het slaan van deze grote, zware zilveren munten heeft de kostprijs nooit in verhouding gestaan met de waarde die op de munt staat.

Elke Nederlander heeft ze wel even gespaard: zilveren rijksdaalders. En nog steeds worden ze – ruim 18 jaar na de invoering van de euro – veel aangeboden bij winkels die zilver inkopen, puur vanwege de zilverwaarde. Veel verzamelwaarde hebben de meeste oude Nederlandse zilveren rijksdaalders meestal niet meer, met uitzondering van een paar zeer oude en puntgave historische zilveren rijksdaalders, geslagen bij bijzondere gelegenheden.

Welke zilveren rijksdaalders zijn er geslagen?

Bij de miljoenen rijksdaalders die eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw zijn geslagen is de indeling als volgt:

 • Koning Willem I heeft in 1840 ruim 44 duizend zilveren rijksdaalders laten slaan. Deze grote zilveren rijksdaalder had een doorsnee van maar liefst 38 mm. Het gewicht is 25 gram bij een zilvergehalte van 945/1000e. Netto zat er dus 23,625 gram zilver in.
 • Vanaf 1929 is het zilvergehalte in zilveren rijksdaalders verlaagd naar 720/1000e. Tot 1959 (onder Koningin Wilhelmina) bevatte elke zilveren rijksdaalder netto 18 gram zuiver zilver1940 en zijn er bijna 45 miljoen zilveren rijksdaalders geslagen
 • Vanaf 1959-1966 (onder Koningin Juliana) is dat percentage aan zuiver zilver veel minder: 10,8 gram in elke zilveren rijksdaalder die u wilt verkopen. Particulieren die met munten in zilver beleggen, zijn vooral in het bezit van deze ‘serie’.
 • Na 1966 (Juliana en Beatrix vanaf 1980) zijn alle ‘zilveren rijksdaalders’ – zo heten ze dan nog wel in de volksmond – gemaakt van nikkel. Er zit dus geen kostbaar zilver meer in. Ze zijn ook niet langer inwisselbaar bij De Nederlandsche Bank.

Zilveren Tientje verkopen.

Een bekende op de markt en bij verzamelaars is het zilveren tientje. Geslagen door de Rijksmunt in de jaren ’70, een zilveren munt met als afbeelding een portret van Koningin Juliana (voorzijde) en Koningin Wilhelmina (achterzijde) of het Nederlands Wapen op de achterzijde. In de jaren 1994 – 1999 zijn er ook andere Tien Gulden muntstukken geslagen. Zilveren tientjes zijn er in allerlei soorten en maten: dat wil zeggen dat de nominale waarde wel steeds tien gulden bedraagt, maar dat door veranderingen in omvang, gewicht en vooral natuurlijk zilvergehalte de waarde sterk kan variëren.

Welke zilveren tientjes zijn er geslagen?

Anders dan bij zilveren guldens en zilveren rijksdaalders, zijn er ook ‘jonge’ zilveren tientjes met een zeer hoog gehalte aan zuiver zilver. Veel voorkomende zilveren tientjes zijn onder andere:

 • Zilveren Tientje 1970-1973, 25 gram zwaar, wat bij een zilvergehalte van 0,720 dus 18 gram aan puur zilver betekent.
 • Zilveren Tientje 1954 ‘Benelux’, met een gewicht van 15 gram, waarvan precies 10,8 gram puur zilver. Ook dat is dus een gehalte aan zilver van 0,720.
 • het Zilveren Tientje uit 1970 met de tekst ‘Nederland Herrijst 1945-1970’
 • Het Zilveren Tientje van 1995 en later weegt ook 15 gram, maar bij een zilvergehalte van 0,800 levert dat bij een zilver inkoop meer geld op, dankzij de 12,00 gram fijnzilver.
 • het Zilveren Tientje, in 1973 gemunt ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Koningin Juliana met de tekst Juliana Regina 1948-1973.

De waarde van een zilveren tientje

De actuele koers van een gram zilver wordt dagelijks aangepast, onder invloed van de wereldmarkt voor zilver. Deze eeuw is zilver sterk in populariteit toegenomen, wat in sommige jaren zelfs even een verdubbeling van de zilverprijs opleverde. Ook de vraag naar zilveren munten neemt daarom toe.

Wilt u een zilveren tientje verkopen, vraag dan gerust om een reëel bod bij Argentum Aurum gebaseerd op de actuele smeltwaarde van het zilver in de munt. Wij kopen zilveren munten alleen om er het zilver eruit te halen voor hergebruik

WhatsApp icon