Hoeveel is tandgoud waard?

De waarde van tandgoud hangt sterk af van de vorm waarin het tandgoud te koop aangeboden wordt: schone gouden tanden zonder vervuiling of onderdelen van tanden, kronen of opzetstukjes zijn het best te beoordelen. Soms zijn de gouden tanden of kronen ernstig vervuild en zit het porselein en de tandwortels er nog aan. Hier betaal ik 50 % van het totale gewicht. 

Voor ‘schone’ gouden tanden en gouden kronen staat daarom een hogere inkoopprijs dan voor vervuilde restanten. 

U kunt uw gouden tand schoonmaken door hem in chloor te leggen. Als hij dan schoon is kunt u het porselein verwijderen door de tand stuk te slaan met een hamer.

gouden gebit
Gouden tand

Hoeveel gram goud zit er in een kroon?

Voor gouden tanden (gouden kronen of gouden bruggen) werd vroeger hoog gehalte goud gebruikt. Tegenwoordig is dit iets minder dan 14 karaats goud. Het percentage goud is ca. 46.5% Ook is er platina en palladium toegevoegd om de gouden kroon stevig te maken. U krijgt voor een kroon een lagere goudprijs dan de 14 karaat goudprijs. Het is te kostbaar de  kleine hoeveelheden platina en palladium terug te winnen. Hebben de tanden en kiezen een witte kleur dan is er meer palladium gebruikt. U krijgt voor een kroon een inkoopprijs gebaseerd op het percentage puur goud.

Wist u dat wanneer de tandarts uw gouden tand uit uw mond verwijdert u gewoon kunt vragen of u deze meekrijgt? Tandgoud is namelijk geld waard!

Goud in de gezondheidszorg.

Goud kent ook veel andere medische en industriële toepassingen; een van de unieke eigenschappen van goud is dat het absoluut niet roest. Dat maakt het buitengewoon geschikt voor hoogwaardige medische instrumenten zoals chirurgisch gereedschap en protheses die in geen geval mogen roesten. Dit is dan ook de reden waarom goud in tanden en kronen verwerkt wordt.

Gouden tanden verwijderen.

Gouden tanden die opvallend zichtbaar zijn, dat is in de Nederlandse cultuur een zeldzaamheid; het wordt zelfs gezien als licht ordinair. Uitzondering was een aantal jaren geleden zangeres Anouk, die als een trendy mode accessoire een van haar voortanden liet vergulden, maar ook zij is inmiddels weer terug bij traditioneel wit. Tandengoud smelten is niet gemakkelijk want door de toevoegingen van platina en andere metalen is het smeltpunt erg hoog, het smeltproces is ingewikkelder.

WhatsApp icon