Napoleon voerde in Nederland aan het begin van de negentiende eeuw een keurplicht in voor gouden en zilveren sieraden. In Nederland gemaakte gouden sieraden hebben daarom sinds die tijd een keurmerk waarop je kunt aflezen hoeveel karaats goud ervoor is gebruikt. Die keurplicht geldt echter niet voor sieraden die afkomstig zijn uit het buitenland, zoals Arabisch, Turks of Marokkaans goud. Wil je van deze sieraden de juiste waarde weten, bijvoorbeeld in verband met de verzekering, dan zul je ze vaak moeten laten taxeren, omdat er geen keurmerk op staat. Maar hoe komt dat Turks of Marokkaans goud in Nederland terecht?
Arabische, Turkse of Marokkaanse gouden sieraden komen vaak in Nederland terecht als onderdeel van een bruidsschat, een bruidsprijs of een bruidsgave. Volgens het islamitische geloof moet de bruidegom een bruidsgave (de Mahr) geven aan de beoogde bruid. Zonder deze bruidsgave zal er geen huwelijk voltrokken worden, hij maakt onderdeel uit van het Islamitische huwelijksrecht. Soms wordt de bruidsgave gezien als een formaliteit en bestaat hij bijvoorbeeld uit een euro. Maar vaak wordt er wel degelijk een geldbedrag en een aantal sieraden geschonken, zoals ringen en een bruidsriem. In ieder geval moeten beide families akkoord gaan met de hoogte van de bruidsgave. Met het schenken van de bruidsgave aan zijn toekomstige vrouw drukt de bruidegom zijn wens uit om met haar te trouwen en een gezin te stichten.
We hebben het hier over een bruidsgave, dus niet over een bruidsschat. Onder een bruidsschat verstaat men namelijk het bedrag of de goederen die de vader van de bruid inbrengt in een huwelijk. De bruidsgave wordt regelmatig – en strikt genomen dus ten onrechte – bruidsschat genoemd, wat soms voor enige verwarring kan zorgen. Daarnaast bestaat er ook nog de bruidsprijs. Dat is de vergoeding die de bruidegom betaalt aan de familie van de bruid. Zowel de bruidsschat als de bruidsprijs komen niet voor in het islamitisch recht, maar worden in diverse islamitische culturen wel als verplicht of gebruikelijk beschouwd. Net als in diverse andere culturen overigens.
Openingstijden
Afspraak maken niet nodig
Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00 – 17:00
Zaterdag & Zondag: Gesloten
Openingstijden
Afspraak maken niet nodig
Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00 – 17:00
Zaterdag & Zondag: Gesloten