Waar kun je sieraden laten taxeren?

Aan de Rubenslaan in Utrecht, vlakbij stadion Galgewaard. Altijd een taxatie door een gediplomeerd taxateur. Waar u op moet letten bij het taxeren van sieraden vindt u hier en er is er een belangrijke keuze die u moet maken, namelijk “ taxeren van gouden sieraden” hoe gaat dit in zijn werk? Er kunnen verschillende prijzen op een taxatierapport vermeld staan. Een taxatierapport heeft maar een beperkte geldigheid nl. drie jaar. Een rapport uit de jaren 90 geeft een vertekend beeld van de taxatiewaarde want de sieraden kunnen inmiddels uit de mode geraakt zijn. Gaat het om een taxatie voor de verzekering, of gaat het om een executie waarde? Zoals u kunt begrijpen zijn dit twee verschillende waardes die nogal verschillen. Natuurlijk gaat uw keuze uit naar een gediplomeerde taxateur. Dit is een verstandige keuze. Een gediplomeerde taxateur kan namelijk beoordelen of  het gaat om “oud” goud of zilver. Hij weet dan ook direct de waarde omdat hij op de hoogte is van de actuele goudprijs.

Een sieraden taxatie – een schijnbaar onschuldige stuk papier – is meer dan zijn gewicht in goud waard, maar alleen als het is opgesteld door een gecertificeerd- of een gediplomeerd taxateur. Een taxatierapport opgemaakt door de verkopende juwelier is van mindere waarde. Hoewel bij het beroep van sieraden taxateur de beëdiging is afgeschaft en er geen vergunning vereist is, zijn zij wel gebonden aan regels opgesteld door de federatie TMV bij het maken van een sieraden taxatie.

Taxatie gouden sieraden bij erfenis.

Wij geven een mondelinge taxatie. Als u een gespecificeerde taxatie op papier nodig heeft voor verdeling verwijs ik u door naar en gecertificeerde juwelen taxateur. Vooral in het geval van een erfenis zijn er veel onduidelijkheden over de waarde van de verkregen sieraden. Zijn ze allemaal echt en wat is de werkelijke verkoopwaarde? Is het echt zoveel waard als u denkt en de andere familieleden vermoeden? Vaak vindt u taxatierapporten van eerdere taxaties. In de loop van jaren kan de prijs echter gewijzigd zijn. Er is maar een goede manier om hierachter te komen en dat is door naar een gediplomeerde taxateur te gaan voor het taxeren van sieraden.

De_Beers_Sales

Taxatierapporten uit het verleden.

Een taxatierapport uit het verleden kunnen erfgenamen nog wel eens op het verkeerde been zetten. De sieraden zijn vaak getaxeerd volgens art. 275 w.v.k. voor verzekeringendoeleinden (vervangingswaarde)

De geldigheid van een taxatierapport bedraagt drie jaar.

Een rapport uit de jaren 90 geeft een vertekend beeld van de taxatiewaarde want de sieraden kunnen inmiddels uit de mode geraakt zijn. Gaat het om een taxatie gouden sieraden voor de verzekering, of gaat het om een executiewaarde? Zoals u kunt begrijpen zijn dit twee verschillende waardes die nogal verschillen. De werkelijke waarde van zo’n sieraad kan dus sterk afwijken van de getaxeerde waarde op het taxatierapport van oma dat er nog bij is. Dit zorgt nogal eens voor teleurstellingen. Daarom is het taxeren van gouden sieraden zo belangrijk.

Natuurlijk gaat uw keuze uit naar een gediplomeerde taxateur. Dit is een verstandige keuze. Een gediplomeerde taxateur kan namelijk beoordelen of het gaat om “oud” goud of zilver. Hij kan u dan ook direct de waarde vertellen omdat hij op de hoogte is van de actuele goudprijs.

Factoren die de waarde van antieke sieraden taxeren bepalen.

Er zijn een aantal factoren waar een sieraden taxateur naar kijkt bij het bepalen van de waarde. 

 • Vraag: Dit staat niet voor niets op de eerste plaats. Een prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Het kan zo’n bijzonder sieraad zijn maar als er een groot aanbod is en weinig vraag zal de opbrengst nooit hoger dan de goudwaarde zijn
 • Leeftijd: komt het uit een bepaalde periode zoals Victoriaans, Art Deco, enz?
 • Ontwerp: gaat het om merksieraden van een bepaald sieradenhuis zoals Cartier, Chopard, van Cleef & Arpels of Tiffany? 
 • Materiaal: Waar is het sieraad van gemaakt, goud of platina? De goudprijs per gram bepaalt de waarde. Zijn er grote diamanten in verwerkt?
 • Kwaliteit: Is het handgemaakt door een bekend sieradenhuis of is het Italiaanse massaproductie uit de jaren 60 en 70. Zijn de diamanten wit, goed geslepen en van goede kwaliteit? Deze vraag is ook van toepassing op parels. Is de streng goed afgestemd op kleur, vorm, glans en oppervlak?
 • Zeldzaamheid: is er sprake van een uitzonderlijk grote diamant (bijvoorbeeld een diamant van meer dan 5 karaat)?

Doel van taxatie sieraden

De allereerste taak van sieraden laten taxeren is het doel vast te stellen van de taxatie. Het doel van taxatie moet vooraf met de sieraden taxateur en de opdrachtgever worden besproken. Afhankelijk van het doel kan de taxateur een waarde vaststellen.

 • Executiewaarde: Dit is de prijs waartegen een sieraad zo snel mogelijk verkocht kan worden. Dit is de prijs die u krijgt bij ons of bij een veilinghuis. Het nadeel van het verkopen op een veiling is dat er bij verkoop ook nog 20 % verkoop commissie afgaat, en u nooit zeker bent van verkoop.
 • Nieuwwaarde: wat kost het sieraad op dit moment nieuw in de winkel.
 • Vervangingswaarde: is een identiek of vergelijkbaar sieraad beschikbaar? Kun je het zonder veel moeite in de winkel kopen, is het te koop op een veiling of moet er naar worden gezocht? Dit is nooit de waarde die u krijgt bij het verkopen van sieraden. Voor deze prijs kan iedereen in een willekeurige winkel zonder moeite dit sieraad terugkopen.
 • Overlijden: Bij het sieraden laten taxeren voor successie wordt uitgegaan van de dagwaarde (executiewaarde) Dit is de laagste prijs die door een sieraden taxateur gehanteerd wordt. Het bedrag dat u als erfbelasting moet afdragen aan de belastingdienst zal hierdoor zo laag mogelijk zijn.

Sieraden laten taxeren, verzekeringswaarde.

Het taxatierapport zet erfgenamen soms op het verkeerde been. Het bedrag dat u hier vindt, is namelijk een verzekeringswaarde: het geld dat u nodig heeft om hetzelfde item nog eens te kunnen kopen. Dit rapport houdt geen rekening met de verkoopbaarheid van een sieraad. Daardoor is de werkelijke verkoopwaarde van juwelen altijd lager. Een taxatierapport is een beschrijving van het sieraad en geeft de vervangingswaarde aan bij het opnieuw moeten kopen na verlies of diefstal. Dit is dus een bedrag dat u nooit krijgt. Het gaat hier om een waarde van een nieuw te kopen vervangend sieraad. De werkelijke verkoopwaarde is vele malen kleiner. Er wordt ook geen rekening gehouden met verkoopbaarheid of mode. Een muntenarmband die u van uw moeder heeft gekregen kan enorm hoog getaxeerd zijn en toch alleen de goudwaarde opleveren ( die nu hoger is dan ooit ) Een veel gehoorde kreet is “ik draag het al jaren niet meer” U kan dan ook niet verwachten dat er veel andere mensen zijn die deze heel graag kopen. Het enige rapport van een taxatie van sieraden, wat waarde heeft is van een gecertificeerd ( tmv ) of gediplomeerd taxateur. Het moet dan wel een rapport met een prijs gebaseerd zijn op “verkoop bij executie “en niet verzekeringswaarde. Een taxatie van gouden sieraden van een verkopend juwelier geeft vaak een wat te rooskleurige beschrijving met een te hoog bedrag.

Ga bij het verkopen van sieraden voor een echt rapport

Het taxatierapport dat u bij de aankoop van sieraden meekrijgt van de juwelier is gebakken lucht en zegt niets over de dagwaarde. Een document van een gediplomeerde taxateur is daarentegen letterlijk en figuurlijk goud waard, maar let op. Een taxatierapport heeft een geldigheid van drie jaar.

Hoe wij sieraden taxeren.

Zoals de prijs van kunst fluctueert, verandert de prijs van antieke sieraden ook onder invloed van vraag en aanbod. De antiekwaarde van sieraden is vaak veel hoger dan de waarde van het materiaal. Maar weinig taxateurs hebben de ervaring en vakbekwaamheid om uw sieraden een eerlijke marktprijs te bepalen. Profiteer bij Argentum Aurum van een gediplomeerde taxateur met meer dan twintig jaar ervaring. Zo verkoopt u uw sieraden tegen een realistische prijs.

Factoren die van belang zijn bij het taxeren van antieke sieraden:

 • zeldzaamheid
 • leeftijd
 • kwaliteit
 • vraag en aanbod

Definitie taxatie: 

Een taxatie is een advies van waarde voor een bepaald artikel op een bepaalde datum. In dit taxatierapport beschrijft de kwalitatieve en kwantitatieve toewijzingen nodig zijn om tot de waarde conclusie. In principe is het de taak van de taxateur om alle componenten, problemen en kenmerken van een sieraad dat de waarde van invloed te identificeren, documenteren in woord en beeld en zet een waarde op.

14 of 18-karaats keurteken

Een sieraad gestempeld 14 of 18 karaat goud hoeft geen goud te bevatten.

Alleen als het Hollandse keur erin staat kunt u ervan uitgaan dat het gehalte klopt.

In Nederland geldt een keurplicht voor alle verkochte sieraden. De taxateur zal dus bij het ontbreken van dit keur altijd het gehalte controleren met behulp van toets water (3:1-mengsel van geconcentreerd zoutzuur en geconcentreerd salpeterzuur ) om het werkelijke metaalgehalte te bepalen.

Taxatie gouden sieraden.

Het grote voordeel van een gediplomeerde taxateur boven een gewone inkoper van goud is dat hij bijzondere sieraden op waarde weet te schatten. Vooral de waarde van antieke sieraden kan de goudprijs vele malen overstijgen. Het herkennen en op waarde schatten van antieke sieraden is niet iets wat zo te leren is. Wij hebben hier meer dan 20 jaar ervaring in. Kom vrijblijvend langs voor een gratis taxatie

WhatsApp icon