Openingstijden: DI T/M VRIJ 11.00-17.00 UUR. 030-2901510

Sieraden taxeren in Utrecht:

Kennis zorgt voor een realistische verwachting met betrekking tot de opbrengst. Wat u behoort te weten voordat u uw sieraden verkoopt!

Waar kun je sieraden laten taxeren?

Aan de Rubenslaan in Utrecht, vlakbij stadion Galgewaard. Altijd een taxatie door een gediplomeerd taxateur. Waar u op moet letten bij het taxeren van sieraden vindt u hier en er is er een belangrijke keuze die u moet maken, namelijk “ waar laat ik mijn sieraden taxeren “. En hoe gaat dit in zijn werk. Er kunnen verschillende prijzen  op een taxatierapport vermeld staan. Een taxatierapport heeft maar een beperkte geldigheid nl. drie jaar. Een rapport uit de jaren 90 geeft een vertekend beeld van de taxatiewaarde want de  sieraden kunnen inmiddels uit de mode geraakt zijn.  Gaat het om een taxatie voor de verzekering, of gaat het om een executie waarde? Zoals u kunt begrijpen zijn dit twee verschillende waardes die nogal verschillen.  Natuurlijk gaat uw keuze uit naar een gediplomeerde taxateur. Dit is een verstandige keuze. Een gediplomeerde taxateur kan namelijk beoordelen of  het gaat om “oud” goud of zilver. Hij weet dan ook direct de waarde omdat hij op de hoogte is van de actuele goudprijs.

Een sieraden taxatie – een schijnbaar onschuldige stuk papier – is meer dan zijn gewicht in goud waard, maar alleen als het is opgesteld door een gecertificeerd- of een gediplomeerd taxateur. Een taxatierapport opgemaakt door de verkopende juwelier is van mindere waarde. Hoewel bij het beroep van sieraden taxateur de beëdiging is afgeschaft en er geen vergunning vereist is, zijn zij wel gebonden aan regels opgesteld door de federatie TMV bij het maken van een sieraden taxatie.

Waarde sieraden bij erfenis.

Vooral in het geval van een erfenis zijn er veel onduidelijkheden over de waarde van de verkregen sieraden. Zijn ze allemaal echt en wat is de werkelijke verkoopwaarde? Is het echt zoveel waard als u denkt en de andere familieleden vermoeden? Vaak vindt u taxatierapporten van eerdere taxaties. In de loop van jaren kan de prijs echter gewijzigd zijn. Er is maar een goede manier om hier achter te komen en dat is door naar een gediplomeerde taxateur te gaan en de sieraden op waarde te laten schatten.

Taxatierapporten uit het verleden

Een taxatierapport uit het verleden kunnen erfgenamen nog wel eens op het verkeerde been zetten. De sieraden zijn vaak getaxeerd volgens art. 275 w.v.k. voor verzekeringendoeleinden (vervangingswaarde)

De geldigheid van een taxatierapport bedraagt drie jaar.

Een rapport uit de jaren 90 geeft een vertekend beeld van de taxatiewaarde want de sieraden kunnen inmiddels uit de mode geraakt zijn. Gaat het om een taxatie voor de verzekering, of gaat het om een executie waarde? Zoals u kunt begrijpen zijn dit twee verschillende waardes die nogal verschillen. De werkelijke waarde van zo’n sieraad kan dus sterk afwijken van de getaxeerde waarde op het taxatierapport van oma dat er nog bij is. Dit zorgt nogal eens voor teleurstellingen.

Natuurlijk gaat uw keuze uit naar een gediplomeerde taxateur. Dit is een verstandige keuze. Een gediplomeerde taxateur kan namelijk beoordelen of het gaat om “oud” goud of zilver. Hij kan u dan ook direct de waarde vertellen omdat hij op de hoogte is van de actuele goudprijs.

Doel van taxatie sieraden

De allereerste taak van een sieraden taxateur is het doel vast te stellen van de taxatie. Het doel van taxatie moet vooraf met de sieraden taxateur en de opdrachtgever worden besproken. Afhankelijk van het doel kan de taxateur een waarde vaststellen.

 • Executiewaarde: Dit is de prijs waartegen een sieraad zo snel mogelijk verkocht kan worden. Dit is de prijs die u krijgt bij ons of bij een veilinghuis. Het nadeel van het verkopen op een veiling is dat er bij verkoop ook nog 20 % verkoop commissie afgaat, en u nooit zeker bent van verkoop.
 • Nieuwwaarde: wat kost het sieraad op dit moment nieuw in de winkel.
 • Vervangingswaarde: is een identiek of vergelijkbaar sieraad beschikbaar? Kun je het zonder veel moeite in de winkel kopen, is het te koop op een veiling of moet er naar worden gezocht? Dit is nooit de waarde die u krijgt bij het verkopen van sieraden. Voor deze prijs kan iedereen in een willekeurige winkel zonder moeite dit sieraad terugkopen.
 • Overlijden: Bij een sieraden taxatie voor successie wordt uitgegaan van de dagwaarde (executiewaarde) Dit is de laagste prijs die door een sieraden taxateur gehanteerd wordt. Het bedrag dat u als erfbelasting moet afdragen aan de belastingdienst zal hierdoor zo laag mogelijk zijn.

14of 18-karaats keurteken

Een sieraad gestempeld 14 of 18 karaat goud hoeft geen goud te bevatten.

Alleen als het Hollandse keur erin staat kunt u ervan uitgaan dat het gehalte klopt.

In Nederland geldt een keurplicht voor alle verkochte sieraden. De taxateur zal dus bij het ontbreken van dit keur altijd het gehalte controleren met behulp van toets water (3:1-mengsel van geconcentreerd zoutzuur en geconcentreerd salpeterzuur ) om het werkelijke metaalgehalte te bepalen.

Antieke sieraden taxeren

Het grote voordeel van een gediplomeerde taxateur boven een gewone inkoper van goud is dat hij bijzondere sieraden op waarde weet te schatten. Vooral de waarde van antieke sieraden kan de goudprijs vele malen overstijgen. Het herkennen en op waarde schatten van antieke sieraden is niet iets wat zo te leren is. Wij hebben hier meer dan 20 jaar ervaring in. Kom vrijblijvend langs voor een gratis taxatie

Contactgegevens

Openingstijden: Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00 – 17:00

Rubenslaan 67E
3582 JD Utrecht
030-2901510
info@goudinkooputrecht.nl


  Contactgegevens

  Openingstijden: Dinsdag t/m Vrijdag: 11:00 – 17:00

  Rubenslaan 67E
  3582 JD Utrecht
  030-2901510
  info@goudinkooputrecht.nl