Goud is altijd een begeerd edelmetaal geweest vanwege zijn schoonheid en waarde. Maar wist je dat niet alle goud gelijk is? Goud wordt gemeten in karaat, en de karaatwaarde bepaalt niet alleen de zuiverheid van het goud, maar ook de waarde ervan. In dit artikel zullen we de verschillen tussen 14, 18, 20 en 22 karaat goud verkennen en welke sieraden doorgaans van elk type worden gemaakt.

Wat betekent karaat?

Karaat is een maateenheid die wordt gebruikt om de zuiverheid van goud aan te duiden. Het karaatsysteem verdeelt goud in 24 delen, dus 24 karaat goud is puur goud. Hoe lager het karaatgetal, hoe minder zuiver het goud is, omdat het gemengd is met andere metalen om de hardheid en duurzaamheid te verbeteren.

14 karaat goud

14 karaat goud bestaat uit 14 delen puur goud en 10 delen andere metalen. Dit maakt het 58,3% puur goud. Het is bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor dagelijks gedragen sieraden, zoals trouwringen en kettingen. 14 karaat goud heeft een kenmerkende warme uitstraling en is een populaire keuze voor sieraden in de Verenigde Staten.

18 karaat goud

18 karaat goud is een veelvoorkomende keuze voor hoogwaardige sieraden. Het bestaat uit 18 delen puur goud en 6 delen andere metalen, wat neerkomt op 75% puur goud. Hierdoor heeft het een aanzienlijk hogere goudzuiverheid dan 14 karaat goud. 18 karaat goud heeft een rijke, luxueuze uitstraling en wordt vaak gebruikt voor verlovingsringen, hangers en armbanden.

20 karaat goud

20 karaat goud is minder gebruikelijk dan 14 en 18 karaat goud, maar het heeft zijn eigen unieke voordelen. Het bestaat uit 20 delen puur goud en 4 delen andere metalen, waardoor het 83,3% puur goud is. Dit zorgt voor een uitstekende balans tussen zuiverheid en duurzaamheid. 20 karaat goud wordt vaak gebruikt voor speciale sieraden en erfstukken, zoals antieke ringen en broches.

22 karaat goud

22 karaat goud is een van de zuiverste vormen van goud die nog steeds geschikt is voor sieraden. Het bestaat uit 22 delen puur goud en slechts 2 delen andere metalen, wat het 91,7% puur goud maakt. Dit type goud heeft een intense glans en een opvallende uitstraling. Het wordt vaak gebruikt voor sieraden met ingewikkelde ontwerpen en gedetailleerde gravures.

De waarde van verschillende karaat gouden sieraden

Nu je bekend bent met de verschillen tussen 14, 18, 20 en 22 karaat goud, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze verschillen van invloed zijn op de waarde van je sieraden bij verkoop. Over het algemeen geldt dat sieraden met een hogere karaatwaarde meer waard zijn per gram. Dit komt omdat ze een hoger percentage puur goud bevatten.

Bij het verkopen van goud wordt de prijs meestal per gram berekend, en de actuele goudprijs varieert voortdurend op basis van marktfactoren. Daarom is het essentieel om de goudprijs op het moment van verkoop te controleren om een nauwkeurige schatting te krijgen van wat je sieraden waard zijn.

Overweeg ook de esthetische en emotionele waarde van je sieraden bij het bepalen of je ze wilt verkopen. Sommige stukken kunnen een speciale betekenis hebben die verder gaat dan hun intrinsieke waarde in goud.

Kortom, elk karaat goud heeft zijn eigen unieke kenmerken.