4 Behandelingen aan de diamant

1. 4 behandelingen aan de diamant

U heeft een prachtige diamant die u wilt verkopen? Zorg dat u zoveel mogelijk van het product mee neemt, aankoopbewijzen en dergelijke.

2. Kom langs

Als u langs komt in Utrecht zullen wij uw horloge taxeren en u de waarde mee geven die wij er voor geven.

3. Verkopen

Als u akkoord gaat met de taxatiewaarde, krijgt u van ons het genoemde bedrag voor de diamant.

4 behandelingen van diamant die niet iedere verkoper u vertelt.

Clarity enhanced diamanten

Clarity enhanced diamanten zijn 100 % natuurlijke diamanten die gewoon uit de grond komen. Het zijn dus geen synthetische diamanten!

Het verschil met een “gewone diamant” is dat de diamanten kunstmatig beter gemaakt zijn. Dit wel zeggen dat de in de diamant voorkomende barsten en scheuren worden opgevuld met glas of een op glas lijkende kunsthars. Na deze behandeling zal de diamant er veel beter uitzien dan voorheen, maar het is altijd mogelijk dat deze “vulling” eruit valt, bijvoorbeeld bij het op maat maken of verhitten van de ring.

Er is niets mis met deze behandeling als u weet dat u een clarity enhanced diamant koopt. U kunt tenslotte voor minder geld een grotere diamant kopen, maar u snapt dat er minder betrouwbare verkopers van clarity enhanced diamanten zijn die u dit er niet bij vertellen. Ook kunt u vraagtekens zetten bij de vermelde clarity (zuiverheid) die op een eventueel diamantcertificaat staat vermeld want u kunt niet weten hoe slecht de oorspronkelijk diamant is geweest.

De GIA uit Amerika maakt geen certificaten van clarity enhanced diamanten.

Een aangesloten lid van een diamantbeurs is verplicht dit bij verkoop van een clarity enhanced diamant te vermelden. Doet hij dit niet dan betekent dat; geroyeerd worden op alle diamantbeurzen over de gehele wereld.

Laserbehandeling

Bij een laserbehandeling wordt er met een laser een dun kanaal geboord naar een zwart insluitsel dat gemakkelijk te zien is met het blote oog. Dit is een zeer dun kanaal en is zeker niet zichtbaar met het blote oog en dit laserkanaal wordt ook altijd aan de onderkant aangebracht. Na het “laseren”wordt de diamant onder druk gekookt in fluor en in veel gevallen zal het zwarte insluitsel wit worden. Het insluitsel is niet verdwenen maar een doorzichtig insluitsel is minder makkelijk te zien dan een zwart.

HPHT kleurbehandeling

Bij een HPHT (high pressure-high temperature) behandeling kan een diamant met een bruine kleur wit gemaakt worden en gele diamanten kunnen gemaakt worden in alle kleuren van de regenboog. Koop dus nooit een zogenaamde “fancy diamond” zonder certificaat van de GIA of HRD want een eventuele kleurbehandeling staat hier altijd op vermeld. Het is niet mogelijk een HPHT behandeling te herkennen met een loupe of met het blote oog. Alleen een zeer goed instituut kan dit onderzoeken op moleculair niveau.

Kleurbehandeling met radioactiviteit.

Een diamant kan ook van kleur veranderen door de diamant bloot te stellen aan radioactieve straling. Alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk, maar vooral zwarte diamant is bijna altijd “gebombardeerd” zoals dit ook wel genoemd wordt. Diamanten die deze behandeling hebben ondergaan moeten een tijd blijven liggen om te zorgen dat zij geen gevaar meer kunnen opleveren voor de gezondheid. Het komt wel eens voor dat een partij radioactieve diamanten op de markt komt. Deze is dan te kort op de behandeling verkocht.

Zoals u kunt lezen is een diamant kopen niet een kwestie van het zomaar lezen van een certificaat. Bent u van plan een diamant of briljant van waarde te kopen kan het geen kwaad een expert in te schakelen. Het scheelt u veel geld en u weet zeker dat u iets goeds koopt voor een juiste prijs. Laat u adviseren door een handelaar die is aangesloten bij een internationale diamantbeurs.

Diamanten aangeboden op Catawiki.

Ik krijg dagelijks diamanten aangeboden die gekocht zijn op Catawiki.

Hoe kunt u denken dat u zonder enige kennis, een diamant gekocht op een veiling platform waar maandelijks 14 miljoen mensen naar kijken, direct met winst kan verkopen aan een winkel of diamanthandelaar.

Bovenop de hamerprijs betaalt u ook veilingkosten en verzendkosten. De verkoper betaalt ook veilingkosten, en als u een diamant koopt van buiten de EU betaalt u ook nog eens 21% b.t.w.

Het kan goedkoop lijken maar een diamant die kleurbehandeld, clarity enhanced of een diamantcertificaat heeft van bijvoorbeeld EGL of IGS is onverkoopbaar aan een diamanthandelaar. Zelfs een certificaat van de GIA of HRD zegt niet alles want niet alleen kleur en kwaliteit zijn belangrijk. Vaak worden er diamanten aangeboden met een goed certificaat maar met verhouding FAIR. Als u een diamant van 0.50 crt koopt met deze verhouding valt deze in de prijsklasse 0.50-0.69 maar deze heeft slechts een diameter van een diamant van 0.40 crt Deze diamant van 0.40 crt valt in een goedkopere groep en zal als deze goed geslepen is en op verhouding, veel mooier schitteren.

Een goede diamant kost geld en het is uitkijken geblazen bij zogenaamde koopjes.

Contactgegevens stopheling goud

030 2901510
info@goudinkooputrecht.nl

Goud Inkoop Utrecht
Rubenslaan 67-E
3582JD Utrecht

Openingstijden: Ma t/m Vr 11:00 - 17:00 uur
Eenvoudig te bereiken op slechts 10 minuten vanaf de ring A12 en volop parkeer ruimte voor de deur. Vlakbij stadion Galgenwaard.