De goudprijs per gram, wie bepaalt die eigenlijk?

Stel, je hebt een gouden kettinkje of een ander gouden sieraad gekregen of geërfd van je oma. Wie bepaalt er dan hoeveel dat waard is? Een deskundige goudinkoper of juwelier kan het goudgehalte van het sieraad bepalen, maar wie bepaalt de goudprijs? Waar wordt bepaald hoeveel geld je krijgt per gram goud en of je niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk goud in handen hebt? Dat gebeurt op de Londense goudbeurs, waar op diverse manieren in goud gehandeld wordt. Laten we eerst eens kijken hoe die handel in goud eigenlijk in elkaar zit.

Waar letten we op bij het bepalen van de goudprijs per gram?

  • Gehalte, is het 14 of 18 karaats goud
  • Gewicht bepalen op geijkte weegschaal
  • Altijd de actuele goudprijs
  • De hoogste goudprijs van Utrecht

De handel in goud: drie manieren

Er zijn drie manieren waarop in goud gehandeld wordt: de handel in fysiek goud (verkoop en inkoop van goud in baren, ook wel gold bullion genoemd), de handel in gold futures en de cfd handel in goud.

  • Gold bullion. Baren goud vormen de meest compacte manier om een bepaalde waarde fysiek te bewaren. Ieder land, iedere bank en ook tal van bedrijven en particulieren hebben fysiek goud in hun bezit en er wordt ook levendig in gehandeld. De grootste gangbare goudbaar, het uit veel films bekende ‘broodje’, weegt 12,5 kg. Maar voor kleine beleggers zijn er al goudbaartjes vanaf 5 gram. Baren goud is een veilige manier om je kapitaal op te slaan, tenzij je kluis onverhoopt een hoofdrol gaat spelen in een van films natuurlijk.
  • Gold futures. Dit zijn opties, die je koopt op de goudbeurs, voor de goudprijs per gram die op dat moment geldt. Je laat als het ware goud ‘opzij’ leggen tot het moment dat je het daadwerkelijk koopt. Maar dat moment breekt zelden aan. Als de goudprijs voldoende is gestegen verkoop je namelijk je gold futures weer, het is dus een vorm van speculeren.
  • Cfd handel in goud. Bij de cfd handel speculeer je niet met goud of met opties om goud te kopen, maar puur op de goudprijs. Je spreekt met de verkoper af om het waardeverschil van je investering nu en op het moment van verkoop met elkaar te verrekenen (cfd betekent contract for difference).
Argentum Aurum tijdlijn goudprijs

De goudprijs per gram

We hebben het steeds over de goudprijs, maar wie bepaalt die? Welnu, tweemaal per dag hebben vertegenwoordigers van vijf banken, die lid zijn van de Londense goudbeurs, overleg om te bepalen wat de actuele koers is. Dat gaat al zo sinds 1919. De goudprijs per gram (eigenlijk per ounce, want het blijft een Brits gebeuren) die deze vijf banken vaststellen wordt wereldwijd gezien als een goede richtprijs voor de goudhandel. Die prijs hangt af van vraag en aanbod en is sterk afhankelijk van de toestand in de wereld. Zo zal een economische crisis of een dreigende oorlog de goudprijs doen stijgen.

En dat gouden kettinkje van oma?

Niet al het goud is bedoeld om mee te speculeren. Gouden sieraden zijn prachtig om te zien en geven een gevoel van luxe als je ze draagt. Ze zijn in tegenstelling tot goudbaren niet van 100% (of eigenlijk: 99,99%) goud, maar hebben een bepaald goudgehalte, dat wordt uitgedrukt in karaat. 24 Karaat staat voor puur goud, de meeste gouden sieraden zijn van 14- tot 18-Karaats goud.

 

Ga naar Goudinkooputrecht om je sieraad te laten taxeren en om een eerlijke prijsopgave te krijgen op basis van de actuele goudprijs per gram.

 

[Most Recent Quotes from www.kitco.com][Most Recent Quotes from www.kitco.com][Most Recent Quotes from www.kitco.com][Most Recent Quotes from www.kitco.com]